Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravim,
Mám tady problem, nevím zda je to chytak.
Odpad obsahuje 250ppm olova a je likvidován ve spalovně. 10 % odpadu je nespalitelný inert(mineráli,oxidy) a ze spalitelného se skutečně spálí 96 %. Jaký je obsah olova v popelu? Předpokládejte, že s plynýma emisema Pb neuniká.
Takže moje řešení,
Vznikne tam 10 procent popela + 3,6 % jako nespalenej zbytek z 90 procent (spalilo se pouze 96% z 90)%, proto by to mohlo být 250*0,136
nebo ten chyták:
Pokud se predpoklada, že neuniká plynýma emisema, tak mi z toho logicky vyplýva, že všechen skončí v popelu, tudíž výsledek by byl 250 ppm
Má někdo prosím podobný názor?
děkuji
Zdravím,
viděla bych to tak (převedu 250 ppm na 0,025 %, ať se v tom nezamotám :-) Mám dobře převedeno? Máme tedy 1 kg odpadu, z toho 0,025 % olova, což je 0,00025 kg olova. Pokud předpokládám, že olovo se spalováním nemění na oxidy, potom celé toto množství zůstane v pevném zbytku (v popelu). Podstatné - spalováním rozumím převedené do plynné fáze - souhlasí?
Popelu je 10 % od původního množství (nespalitelný), tj. 0,1 kg + to, co zbylo po spalování 0,04*0,9 kg. Celkem máme (0,1+0,04*0,9) kg popelu, ve kterém je 0,00025 kg olova. Z toho přepočtu obsah olova.
Dává to smysl?
bons napsal(a):
Pokud se predpoklada, že neuniká plynýma emisema, tak mi z toho logicky vyplýva, že všechen skončí v popelu, tudíž výsledek by byl 250 ppm
To určitě ne - poměrově původní hmotnostní množství Pb se vztahuje k jinému hmotnostnímu.