Dobrý den.
Chtěl bych poprosit o pomoc s následujici úlohou:
Nechť
je konvexní a kompaktní množina a H je její opěrná nadrovina. Ukažte, že když H obsahuje pouze jeden bod hranice množiny M, označme jej x, pak
.
Je to můj první příspěvek, tak nevím, jak moc má být rozsáhlý pokus o mé vlastní řešení. Nicméně řekl bych, že se pravděpodobně bude jednat o důkaz na pár řádek, vedený sporem proložením nadroviny bodem x a bodem
, což by mělo vést ke sporu, že x není jediný bod z průniku H a hranice M. Tohle se mi ale, když dám dohromady definice a charakterizace opěrné nadroviny, hranice nmožiny a kompaktu, nedaří formálně ukázat, nevím ale, jestli proto, že mě jen nenapadá nějaký mezikrok, nebo proto, že je důkaz veden špatným směrem.
Předem děkuji za pomoc.
Ahoj ↑ hujik:,
Neda sa tu vyuzit, ze
Ak K je convexny,
, tak ![kopírovat do textarea $[x;y] \subset K$](/mathtex/15/152e894203e0e944140e8d0daef50d0b.gif)
A můžu se zeptat, co značíte [x;y]?
Pokud se jedná o množinu
, pak toho nepochybně využít musím, protože se víceméně jedná o definici konvexní množiny a není až tak složité si představit protipříklad, proč obdobné tvrzení neplatí pro množinu, která není konvexní. Problém je, že nemůžu přijít na to, jak toho využít..
↑ hujik:,
Je to uzavreta usecka, medzi x a y.
( rozdiel z tym co pises je su tam aj body x a y)
Aka je presne otazka co mas riesit?
Co mozes povedat o opernej nadrovine?
Je konvexna?
Ak ano preco? a ak nie preco?
Nejdříve bych odpověděl na poslední otázku, opěrná nadrovina konvexní je, neboť:
Volme
. Uvažujme bod
. Odtud ale máme
. Tedy také
.
Snad je to takhle správně. Co se týká původního tvrzení, chci ukázat, že bod z int(M) nemůže náležet opěrné nadrovině, jinými slovy:
Je-li
normálový vektor v bodě x, pak platí nerovnost
. To se mi ale pořád nedaří.
Tento problem je zavisly na definciach co vam dal vas profesor.
Cize jedina otazka, a ta nam da odpoved, je ako vam bola definovana operna nadrovina H.
(iste ide o definiciu tohto typu: nadrovina H deli priestor na dve casti a H je operna z M (convexny) ak ma spolocne s nim len hranicne body a (pochopitelne ) je len v jednej z casti priestoru urceneho nadrovinou H.)
Tak napis tu definiciu, aby si mohol potom napredovat.
Nejdříve dokázal větu o opěrné nadrovině, tedy:
Nechť
je neprázdná konvexní množina a y je bod její hranice. Potom
nenulové takové, že
.
A následně definoval:
Geometricky předcházející věta říka, že existuje nadrovina
a jí určený uzavřený poloprostor
tak, že
a
. Takovéto nadrovině říkáme opěrná nadrovina množiny K v bodě y.
Vyborne, v podstate je to iste co som napisal.
POZOR V cviceni pises ze H je nadrovina ( a v definici je to L )
Ta veta co qste dokazali dovoli definovat opernu nadmnozinu, ako aj polopriestor, kde je ten konvex K
AK je rovnost...ide o hranicne body
lebo splnuju rovnicu nadroviny
Ako si poznamenal ze nadrovina je tiez konvexna
tak aj prienik.
A tak to musi byt 
Ano, s tímhle vším samozřejmě souhlasím, ale ten na začátku zmiňovaný mezikrok, který se mi celou dobu nedařil formálně dokázat, je právě jedno z vašich tvrzení. Intuitivně je to zřejmé, nicméně mohl bych se tedy ještě zeptat na formální odvození, proč platí tvrzení:
Pro
, x je z hranice K, a pro
normálový vektor k ploše hranice množiny K v bodě x se skalární součiny
a
rovnají právě tehdy, když y je také hraniční bod množiny K.
Len male myslienky:
znamena
a este
a to znamena
a
su siortogonalne
Ale tenhle závěr mi přijde v podstatě ekvivalentní s tím, že
je normálový vektor, což byl předpoklad tohoto tvrzení. Takže ačkoli je tvrzení o ortogonalitě nepochybně pravdivé, tak si sice začínám připadat pěkně natvrdle, ale nějak nevidím, jak mě toto posunulo byť jen o kousek blíže důkazu zmíněného tvrzení. Tento důkaz se podle mě musí opírat především o konvexitu množiny K..
Mozno niekto iny najde lepsie argumenty.
Ja nemam zatial ine.
Nevěděl by, prosím, někdo jiný, jak poslední tvrzení formálně dokázat? Opravdu bych to potřeboval udělat..
Pro přehlednost ho sem ještě jednou přepíšu a uvedu silnější předpoklady a slabší tvrzení tak, aby to stále stačilo k dokázání původní úlohy, ale přitom bylo toto tvrzení co nejjednodušší:
Nechť
je konvexní a kompaktní množina,
,
je normálový vektor plochy množiny
v bodě x. A nechť
. Potom platí
.