Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Ahoj,
prosím o pomoc se statistikou úplně v tom plavu :-(
1) V akciové společnosti je průměrná mzda 13 500 Kč. Přitom 30% pracovníků s nejnižší mzdou má průměrně 9000 Kč. Na začátku roku dostal každý z těchto pracovníků přidáno 500 Kč, o kolik % vzrostla průměrná mzda v celé akciové společnosti??
2) V datovém souboru, z něhož byl vypočten průměr 110 a rozptyl 800, byly zjištěny 2 chyby: místo 85 má být 95 a místo 120 má být 150. Ostatních 18 údajů je správných. Opravte průměr a rozptyl.
Průměr jsem opravil následujícím způsobem - součet/20 = 110 => součet 2200, pokud opravím tak je to +10 a +30 tedy celkem 2240/20 = 112 (opravený průměr), ale jak na ten rozptyl???
3)rozptyl součtů hodnot dvou znaků je 350, rozptyl rozdílu je 700. vypočtěte koeficient korelace, víte-li, že oba znaky mají stejné rozptyly.
tady asi nedokážu správně zapsat slovní zadání - s1+s2=350 s1-s2=700 a s1=s2? to mi potom nedává smysl protože, když přece odečtu 2 stejné hodnoty od sebe tak to musí být 0...
Díky moc za rady!
Mates
Zdravím,
podle pravidel do tématu patří jedna úloha, děkuji.
1) byla řešena zde, 2) snad pomůže toto.
3) v zadání je rozptyl součtu (rozdílu), ne součet (rozdíl) rozptylů, jak jsi napsal.
jelena napsal(a):
Zdravím,
podle pravidel do tématu patří jedna úloha, děkuji.
1) byla řešena zde, 2) snad pomůže toto.
3) v zadání je rozptyl součtu (rozdílu), ne součet (rozdíl) rozptylů, jak jsi napsal.
a omlouvam se, pro příště budu dávat jen jednu...
muzes mi prosim tu 3 prepsat do zapisu, nejak mi to neni jasne...
Stránky: 1