Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 15. 01. 2012 13:42 — Editoval da.backer (15. 01. 2012 18:16)

da.backer
Reputace:   10 

Zjištění mezí u trojného integrálu

http://forum.matweb.cz/upload3/img/2012-01/30899_15012012040.jpg

Zdravím,

potřeboval bych poradit jak tady na meze.

Díky sférickým souřadnicím dosazením do $x^{2}+y^{2}+z^{2}\le 1$ dostanu že $r=[0;1]$

Potom když za $z\ge 0$ dosadím $r\cdot sin \psi \ge 0$ mi vyjde, $sin \psi \ge 0$ což je přece vždy od $(0;\pi )$ ale ve cvičení mám od $(0;\frac{\pi}{2})$

A ještě jeden dotaz, když použiji sférické souřadnice.

tak obecně to platí takhle ?

$r\equiv (0;\infty )$
$\varphi =(0;2\pi )$
a tohle je z internetu $\psi=(0;\pi ) $ ale na přednášce máme $\psi=(-\frac{\pi }{2};\frac{\pi }{2} ) $

Děkuji mnohokrát !!!

• (téma jako vyřešené označil(a) da.backer)

#2 15. 01. 2012 17:27

da.backer

Re: Zjištění mezí u trojného integrálu

Doufám, že jsem napsal dobře postup, pokud by někdo chtěl, rád to napíšu v ruce a nascanuju. ;)

#3 16. 01. 2012 09:02

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

↑ da.backer:

Zdravím,

napsal jsi to hezky, děkuji. Měla jsem v plánu ještě včera dojit k Tvému tématu, ale po přechodech Opavou v novém sněhu a po profajfkání sekce SŠ už jsem se do sekce VŠ nedostala. Měl by někdo kolegům domluví, aby označovali témata za vyřešená, to je děs to procházení.

Tak snad ještě není pozdě - máš integrovat přes osminu koule - představíš si to. Aby se pokryl celý prostor této čtvrtiny dle obrázku musí r projít od 0 do 1, úhel $\varphi$ od 0 do $\pi/2$ - aby se prošel celý první kvadrant roviny xOy a úhel $\theta$ od 0 do $\pi/2$ a tak se pokryje celý kladný 3D roh xOy, xOz, yOz.

Pro úhel $\theta$ (ty máš $\psi$) se bere na Wikipedii (české) nulová poloha k ose Oz (směr vertikální nahoru) a jde po ručičkám o \pi až k ose Oz (směr vertikální dolu)

Jiné procházení pro úhel $\theta$ jsme diskutovali s kolegou v tomto tématu. Zde je nulové poloha v horizontální rovině a od této roviny je pohyb o $+ \pi/2$ a $-\pi/2$ (, jak u vás na přednášce $\theta=\langle-\frac{\pi }{2};\frac{\pi }{2} \rangle $). Potom se používá i Tvé $z=r\cdot sin \psi$ (v označení $z=r\cdot sin \theta$).

Okraje intervalů máš v okrouhlých závorkách - pochopitelně jsou v ostrých "včetně".

Napsala jsem všechno, co jsi potřeboval? Děkuji.

#4 19. 01. 2012 17:15

da.backer

ANo velice děkuji, již je mi to  uplně jasné :)

Zápatí