Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Máme příklad: Vodu o hmotnosti 5,5 kg a teplotě 70°C máme ochladit na teplotu 30°C vhozením ledu o teplotě 0°C. Určete potřebnou hmotnost ledu. Tepelnou kapacitu nádoby neuvažujte.
Má to vyjít 2kg. Příklad napsaný mám, ale už si vůbec nepamatuji, proč jsem ho takhle řešil, přijde mi, že jsem si jen opsal dobrý výsledek :-D Můžete mi někdo, prosím, ukázat řešení i s lehkým vysvětlením problému?
Moc díky
předpokládám , že máš napsaný výpočet podle této rovnice
http://cs.wikipedia.org/wiki/Kalorimetrická_rovnice
↑ mikrochip: Nemám, podle kalorimetrické jsem to zkoušel počítat, ale to mi vychází necelých 15kg místo 2kg, nevím proč... A v sešitě to mám podle tepla (Q=c*m*delta T a Q=m*l), takže mě napadl postup, že si spočítám Q vody nutné pro její zchlazení, tj. a pak budu předpokládat, že se má led roztavit, tj. dosadím toto Q do vzorce a mám
, takže mi m vyjde cca 2,8kg. Je to dobře? Myslím, že ano, výsledek je nejspíš špatně zaokrouhlený...
↑ Katsushiro:
Je to okolo 2,8. Inak ešte poznámka. Spôsob akým si to rátal je práve cez kalorimetrickú rovnicu a skupenské teplo topenia a nie cez teplo.Teplo je len súčasť, t.j. označenie kalorimetrickej rovnice, aby sme boli doslovne presní.
↑ mtfkar: Aha, díky ;-)