Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Zdravím :)
Mám tu problém s tímhle příkladem :) nejde a nejde ... Evidentně mám pořád problémy s těma složenýma derivacema, v jednom z předešlých vláken mi někdo říkal, abych derivoval od vnější, že se derivuje první ... To znamená přesně co?
V tomto příkladě:
Jsem na to šel tak, jako kdybych to chtěl vypočítat a v tom směru jsem derivoval.
Takže: 1) derivuju 3x, 2) derivuju sin 3) derivuju sin^2 vyšlo mi to takhle:
je to asi určitě špatně, potřeboval bych s tímhle poradit... ty gonio mě matou :))
Díky
↑ FlyingMonkey:
derivace sinu je
, nikoli 

↑ FlyingMonkey:
Když tě matou, tak si je přepiš takhle: 
1) zderivuj mocninu
2) zderivuj sinus
3) zderivuj 3x

Asi mě stále matou, já nevím, co přesně mám derivovat a co přesně mi v tom "zůstane" a co odpadne :)
Respektive, ještě se vrátím k tomu původnímu, snad to nevadí ... Rád bych to do té kebule dostal :P
když derivuju jakoby tu mocninu, tak je jasné, že zůstane zbytek nezměněný (2sin3x) ..
když ale derivuju tu funkci sinus jako takovou, jak to má vypadat?
Mám brát v úvahu tu mocninu a 3x? nebo mám prostě napsat že derivace z funkce sin v tomhle případě bude cosx? (a mocninu s 3x nechat být?) To se mi totiž nějak nezdá a v tomhle trochu tápu.
Aqua - takže i když ten přepis je super, můj problém to nevyřeší a tápu dále v tom jednom bodě, ale díky, skvělej tip :)

Bejn - první derivace má vyjít
nějak nevidím, jak by to tvoje šlo přepsat do tohoto tvaru?

Jinak výsledek první derivace už mám, bohužel to není tak, jak je to v učebnici, asi tam ještě bude nějaká úprava, ale tu nevidím ... Víte někdo prosím, jak dostat z
tento tvar?
Díky :)
Edit: Díky všem, už to mám :) Ten jednoduchej vzoreček v tom byl trochu schovanej, ale přeci se rozsvítilo :D