Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj, potřeboval bych drobnou pomoc, už jsem celkem zoufalej a tím pádem mi to myslí ještě hůř než obvykle. Mohl by mi někdo vysvětlit, jak derivovat tohle
a jak tohle
Už fakt nevím, snažím se co mi síly stačí, ale nevím. Je mi jasný základní vztah
ale nedokážu si s tím poradit v téhle situaci. Zatím jsem to dělal tak, že jsem prachsprostě hodil čitatele dolů, jmenovatele pominul (teď asi matematikům vstávají vlasy hrůzou), takže jsem získal
a pak nevěděl co dál. (Tím myslím ten první případ, ten druhej jsem nevěděl pro jistotu vůbec)
↑ jrn::: Díky, jenže to bych nesměl bejt blbec a musel bych ten druhej příklad zapsat pořádně, má to bejt: 
↑ jardofpr::: Díky moc, v jedné ze svých nemnohých úvah jsem se k tomu blížil, ale udělal nějakou chybu.
Ještě, pokud to nevadí, jak bych pracoval dejme tomu s příkladem 
Znamenalo by to
, když to takhle zjednoduším?
↑ mejla:
takmer ale v menovateli menovateľa toho prvého zlomku ti chýba x odpočítané od dvojky
ale principiálne správne
preto som to tak napísal aby bolo vidno že 
ono keď je ešte aj g(x) zložená funkcia a teda
tak potom sa to derivuje
jasne?
↑ jardofpr:To je tak, když je někdo línej (já) zkopíruje od tebe ten zápis, aby se s tím netrápil a pořádně to nezkontroluje :D Ale princip toho jsem pochopil, teď už jen ten příklad, kde je přirozený logaritmus pouze v čitateli.
↑ jardofpr:Mimochodem, teď když na to koukám, jak to že
je
. Proč to není
Jak to, že ten druhej výraz v závorce tedy výraz
se bere jen jako čitatel myšleného zlomku?