Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Ahoj, mám následující úlohu se kterou si nevím rady:
Nech L je lineární prostor a dim(L) = n. Nechť K je nějaký lineární podprostor L. Dokažte, že
existuje lineární zobrazení l : L -> L takové, že Im(l) = K. (Využijte báze L a báze K).
--------
V souvislosti s tímto příkladem mě napadá toto: Je lin. prostor sám sobě podprostorem?
Děkuji
↑ darkmagic:
áno je, spolu s nulovým podpriestorom je to jeden z dvoch najtriviálnejších podpriestorov lineárneho priestoru
↑ darkmagic:
Ano, lineární prostor je sám sobě podprostorem.
Kdybychom předpokládali , že speciálně platí K = L, pak bychom dokazované tvrzení oslabili - hledaným lin. zobrazením by triviálně byla identita.
Máme dokázat, že lin. zobrazeni z L do K existuje pro LIBOVOLNÝ podprostor K.
Nápověda: Podprostor K má bázi, kterou - dle Steinitzovy věty - je možno doplnit na bázi celého prostoru L .
↑ Rumburak:
Osobně jsem důkaz pochopil tak, že bych hledal jen jeden případ, kdy takové zobrazení existuje.. máš ale pravdu.
Teď k důkazu:
Když zobrazím bázi L, která má n prvků, tak dostanu Im(l), který má taktéž n lin. nezávislých prvků.
Pokuď zobrazím bázi K, která má pouze k prvků (k <= n), tak dostanu zase k lin. nezávislých prvků. Těchto k prvků image je možné doplnit na image zobrazení L a tedy K je podprostor L a takové zobrazení existuje.
Co si o tom myslíš?
darkmagic napsal(a):
Když zobrazím bázi L, která má n prvků, tak dostanu Im(l), který má taktéž n lin. nezávislých prvků.
Pokuď zobrazím bázi K, která má pouze k prvků (k <= n), tak dostanu zase k lin. nezávislých prvků.
Nerozumím smyslu tech výroků. Předpokládáme-li, že I je identita (definovaní na L) , pak Im(I) = L a ten jistě není konečnou množinou .
Možné jsi chtěl řící, že lineárním obrazem lineárně nezávislé množiny je opět lineárně nezávislá množina. To ovšem obecně neplatí (platí to
právě tehdy, když to lin. zobrazení je navíc PROSTÉ).
Příklad: když všechny vektory zobrazím na nulový vektor, pak obraz žádné neprázdné množiny není leárně nezávislou množinou.
Důkaz, že LZ existuje, půjde provést tak, že lin. zobrazení f s požadovanými vlastnostmi SESTROJÍŠ. Už máme vyřešeny dva krajní případy:
A) K = L .... f(x) := x ,
B) K = {0} .... f(x) := 0 .
Zbývá vyřešit případ, kdy K je netriviální podprostor v L, tj. ani L ani {0}. Nicméně řešení oněch krajní případů může být inspirací.
Co když najdeme podprostor M v L takový, že bude L = K + M (míněn direktní součet) ? Uvažuj i bázi, kterou jsem navrhoval předešle.
K tomu, aby LZ bylo jednoznačně určeno, stačí definovat jeho hodnoty na bázových vektorech.
Stránky: 1