Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 17. 01. 2012 18:41

W.e.r.c
Mám ráda pravidla Mat. fóra
Reputace:   

síla

ahoj nevíte někdo prosím? už sem zkoušela všechny možnosti fakt nvm...může být i víc odpovědí...díky..:)

1)Předpokládejme, že řidič automobilu nepoužívá v tomto okamžiku brzdu ani plyn. Kam směřuje výsledná síla působící na auto?
    a)Dolů    
    b)Doleva (tj. ve směru jízdy auta)    
    c)Nahoru
http://forum.matweb.cz/upload3/img/2012-01/21998_9256474647heloop.jpg

2)Auto jede na sever. Kam směřuje moment hybnosti jeho točících se kol?
a)dolů   
b)na sever   
c)nahoru   
d)na jih   
e)na východ   
f)na západ

#2 17. 01. 2012 19:27

smatel
Škola: UK Praha
Pozice: student
Reputace:   37 

Re: síla

Zdravím. Na auto v tomto případě působí tíhová síla směrem dolu a fyzikální ne zcela správně "odstředivá síla". Aby auto nespadlo - musí být tyto síly minimálně v rovnováze - ale to by si asi řidič nelajzl - protože by taky mohl padat dolů rovnoměrně, a taky se to blbě hlídá. Takže lze říci, že síla "odstředivá" musí být o něco větší než tíhová, tedy výslednice bude směrem nahoru. Síla bude působit nahoru - na tu dráhu, která bude reakcí působit zase na vozidlo (jinak by auto odletělo "nahoru")

U druhé úlohy je třeba si uvědomit, kam směřuje vektor rychlosti (kam se točí kola) a dle pravidla pravé ruky určit směr vektoru momentu hybnosti (měl by být v ose kola)

#3 17. 01. 2012 20:22

W.e.r.c
Reputace:   

↑ smatel: to první je teda síla nahoru? ptz mi to říká, že to mám špatně... a to druhý nechápu....

#4 17. 01. 2012 21:37

zdenek1
Administrátor
Místo: Poděbrady
Reputace:   897 
Web

↑ W.e.r.c:
Pokud se těleso pohybuje po kružnici bez tečného zrychlení, působí na něj fyzikálně zcela správně DOSTŘEDIVÁ SÍLA. Ta, jak název naznačuje, působí směrem do středu kružnice, po níž se to těleso pohybuje.

Pořádek je pro blbce, inteligent zvládá chaos!

#5 17. 01. 2012 22:18

W.e.r.c
Reputace:   

↑ zdenek1: to druhý sem dala na jih  a mám to pořád špatně proč? a to první nvm...

#6 17. 01. 2012 22:19

smatel
Škola: UK Praha
Pozice: student
Reputace:   37 

Tady závisí na tom, z jaké soustavy se na ten pohyb po kružnici díváš. Jestli z inerciální, nebo s neinerciální z pohledu toho auta. Z hlediska řidiče toho auta na něj působí jakási "odstředivá síla", správněji spíše setrvačná síla směrem ven z kružnice. Z hlediska pozorovatele stojícího na zemi vidíme pohyb po kružnici, tedy dochází ke změně vektoru rychlosti, tedy musí tam být nějaké zrychlení, to zrychlení je dostředivé, na auto působí tedy dostředivá síla, která v každém okamžiku směřuje do středu (je tečnou k okamžité rychlosti).

Terminologie dostředivé síly je poměrně jasné, co se týče odstředivé síly jako reakce na dostředivou a odstředivé setrvačné síly je v tom trošku nepořádek. Je to podrobně rozebráno na wikipedii.

#7 17. 01. 2012 22:45

zdenek1
Administrátor
Místo: Poděbrady
Reputace:   897 
Web

↑ W.e.r.c:
protože je to na západ

Pořádek je pro blbce, inteligent zvládá chaos!

Zápatí