Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 18. 01. 2012 11:46 — Editoval wilzef (18. 01. 2012 11:48)

wilzef
Reputace:   

Inverzní matice

Ahoj, mám tento problém:

mám vypočítat inverzní matici k matici

0  2
1  1

Vím, jak na to. Ale u té původní matice dělá mi problém ta nula. Po úpravách této matice mi vychází

0 2
-2 0

Můžu přehodit sloupce? Nebo je to nepřípustné?

#2 18. 01. 2012 12:01

jardofpr
Reputace:   88 

Re: Inverzní matice

↑ wilzef:
ahoj
kde nastáva ten problém?

#3 18. 01. 2012 12:07

wilzef
Reputace:   

↑ jardofpr:

0 2
aby jsem získala inverzní matici, tak musím z té matice -2 0 udělat matici jednotkovou ... jenže nevím, jak kvůli těm nulám. Tak se ptám, jestli můžu vyměnit sloupce? Aby jsem dostala 1 0   ?
                                                                                                         0 1

#4 18. 01. 2012 12:10

jardofpr

↑ wilzef:

myslím že potom by už tá matica nebola tá hľadaná inverzná ..
ale mohla by si začať na začiatku trebárs tým, že dolný riadok pripočítaš k hornému a budeš tam mať tú jednotku ktorú potrebuješ

#5 18. 01. 2012 12:32

found
Místo: Plzeň
Škola: TF MFF UK
Pozice: student
Reputace:   22 
Web

0 2
-2 0

Můžu přehodit sloupce? Nebo je to nepřípustné?

Předpokládám, že chceš docílit výsledku

2  0
0 -2

Nevím, jestli je to zrovna inverzní matice, moc jsem se na to nedíval, ale k tvému dotazu... prohodit sloupce zní jako pěkná úprava, ale ve skutečnosti ti stačí prohodit řádky a každý vynásobit mínus jednou, abys docílil stejného výsledku a použiješ pouze ekvivalentní úpravy pro změny matice.

Což je to možné! Tento stařičký světec ještě ani nezaslechl v svém lese, že bůh je mrtev!

#6 18. 01. 2012 13:04

Honzc
Reputace:   248 

↑ wilzef:
Já teda nevím, ale mně vychází inverzní matice takto:
$\begin{pmatrix}
 -\frac{1}{2} & 1\\
 \frac{1}{2} & 0
\end{pmatrix}$

#7 18. 01. 2012 13:07

wilzef
Reputace:   

↑ jardofpr:

jo, díky! takže by to bylo : -2 2
                                       -2  0 ??

↑ found:
Jo, ta matice je ve skutečnosti inverzní, jen se mi to nepodařilo v Texu nějak hezky a přehledně napsat, tak jsem ten zbytek vynechala.

Řádky měnit u inverzní matice můžu?

#8 18. 01. 2012 15:12 — Editoval jardofpr (18. 01. 2012 15:18)

jardofpr

↑ wilzef:

počuj, akým spôsobom vlastne počítaš tú inverznú?

okrem toho, nemusíš sa na každý výsledok pýtať, ak máš štvorcovú regulárnu maticu   $ A $    a  hľadáš inverznú   $A^{-1}$,   to   či je tvoj výsledok správny si môžeš ( zvlášť  pri maticiach takýchto malých rozmerov)   ľahko overiť výpočtom podľa tohto kľúča:

regulárna matica $B$ stupňa n>0  je inverznou maticou k regulárnej matici  $A$ stupňa n  práve vtedy, keď

$A.B=I_{n}   \wedge  B.A=I_{n}$  kde   $I_{n}$   je jednotková matica stupňa n   ;-)

(ku každej regulárnej štvorcovej matici existuje práve jedna inverzná ktorá toto spĺňa,
a keď sa nad tým zamyslíš, uvidíš že riadky ani stĺpce nemôžeš len tak prehadzovať kvôli tým vzťahom čo sú o pár riadkov vyššie  ..
kolega Honzc má správny výsledok, tú maticu hľadáš)

Zápatí