Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Dobrý den,
Potřebuji pomoct:
Mám přesně dané dvě úlohy, ale nevím pomocí jakých vzorečků to vypočítat popřípadě i postup, chyběl jsem když se to probíralo a teď z toho mám zkoušení při matice....:
1) "Vypočítej délku tětivy KL, která je od středu kružnice k ( S: 6 cm ) vzdálená 8 cm."Počítám takto:
=
- 
=
- 
= 25 - 16
= 9 cm
(Radila mně to paní učitelka, tento příklad ale mně to stále nejde do hlavy...., děkuju)
2) "Vypočítej vzdálenost tětivy AB o délce 8 cm od středu kružnice k ( S: 5cm )."
Počítám takto:
=
+ 
=
+
=
36 + 16
d= 
d= 7,21 cm
To je můj výsledek, ale nevím jestli počítám dobře, prosím opravte mě, když to bude špatně děkuji :)

Ahoj, v tom zápisu se nepříliš vyznám, ale d vyjde 3.
Mějme: Přeponu (namaluj si to): to je vlastně poloměr kružnice. Pak známe odvěsnu, což je polovina délky tětivy. Druhá odvěsna (označíme
) je vzdálenost od středu
Z Pythagora
tedy 
EDIT: nemůžeš mít tětivu dál, než je poloměr kružnice (7.24, nebo kolik že ti to vyšlo)
↑ frank_horrigan:
Promiň, já se v tom nějak neorientuji.. :)
Mohl by jsi mi doložit nákres a přesný postum jestli by to šlo?
I u té 2hé otázky děkuji moc

obrázek ti udělám, z toho to bude vidět všechno :)
Pythagorovu větu bys měl znát, pokud nikoli, tak vyjádřenou jednu z odvěsen, kterou hledáš máš v příspěvku výše

Ahoj
Ad 1)
Podle mě úloha nemá řešení, protože kružnice má poloměr 6 a její tětiva má být vzdálena 8...
Stránky: 1