Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj zasekla jsem se u jednoho celkem lehkýho determinantu má vyjít 4, ale ať to počítám jak chcu tak mi pořád vychází 8 celkem by mě zajímalo, kde se nachází má chyba při úpravách, protože když to kamarádka počítala úpravama přes sloupce tak jí to vyšlo, ale nevím proč mi to nevychází pomoci mých úprav.
Děkuji za každu radu. :-)
↑ zuzule:
No, a proč o tom kolega ↑ jardofpr: mluví? Zůstává determinant stejný, když nějaký řádek vynásobíš číslem?
↑ zuzule:
Nevím co myslíš jinými determinanty. Dost pravděpodobně ale tvůj problém spočívá v tom samém, jako kdysi kolegův v tomhle vlákně. Klíčový je můj příspěvek #17.
Jiným determinantem myslím jakejkoliv determinant, kdybych tady změnila jiný čísla tak věřím tomu že se k jistému výsledku mími používanými úpravami stejně dohrabu. Hezkej příspěvek, ale myslím, že jsem k sobě dva řádky fakt přičetla dobře a opravdu netuším kde vtom je chyba v tom že jsem násobila oba dva řádky a pak k prvnímu přičetla 4 a napsala do čtvrtýho? zkoušela jsem to napsat i do prvního a taky to nevychází.
↑ zuzule:
To mohlo vyjít třeba tak, že jsi někde pak udělala tutéž chybu, ale obráceně - takže třeba dvakrát zvětšený determinant sis zase dvakrát zmenšila.
Nebo (a to spíš) si pořád neuvědomuješ jak to přesně funguje, a ve skutečnosti jsi u těch ostatních příkladů dělala jen povolené úpravy (přičítání násobku řádku k jinému řádku).
↑ zuzule:
ako na záver si ešte dovolím
pozri:

pripočítam
- násobok prvého riadka k druhému oki?
všimni si že teraz je stále 
ale keby som to na začiatku urobil tvojou úpravou (teda druhý krát 3 a k nemu pričítam 2-nás.prvého)
a teraz jeden pričítam k druhému tak
všimaj že
asi nebude náhoda že je to zrovna trojnásobok pôvodného ;-)