Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Dobrý podvečer.
Potřeboval bych prosím poradit.
Jsou dány fce f(x)
a g(x)
. Musím vytvořit z nich složenou fci h=f(x)°g(x). A pro fci h nakreslit graf.
Funkce h mi vyšla:
po upravení
. Počítal jsem správně? Pokud ano tak její graf nakreslím, že za x např zvolím 1 (tu vynesu na osu x) h mi vyjde 24 (vynesu na osu y?). Obdobně i s dalšími čísly? (0,0) (-1,-8)?
Děkuji
Děkuji za opravu. Tak koukám, že jsem absolutně nepochopil jak se tvoří složená fce. Měl jsem za to, že první výraz (zderivuji)* (druhý opíšu)*(druhý zderivuji). A ono je to zřejmě jinak. Vím, že předpis je f´(g(x))*g´(x), ale zřejmě jsem ho nepochopil. Mohl bych někoho požádat o postup toho mého příkladu?
Pokud se tvoří složená funkce tak se nic nederivuje..... Vezme se vnjší funkce, v tomto případě
a za neznámou "x" se dosadí vnitřní funkce v tomto případě
neboli
..... Pak už vyjde kvadratická fce, kde vytvořit graf není složité.
Koukám, že míchám jablka a hrušky. Ted koukám do svých poznámek, kde je kapitola. Pravidla pro počítání derivací. Kde mám předpisy jako konstanta*fce, sčítání fci, odečítání fci, násobení, deleni.....a i složenou fci. A k ní příklad,
a vysledek.
Jsou to tedy derivace, mě tam zmátlo u těch předpisů to slovíčko Fce. Jinak graf nakreslím, že za x budu dosazovat číslo, která vynesu do grafu a výsledné y co mi vyjde rovněž tak.
Děkuji za objasnění problému.
Stránky: 1