Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 08. 05. 2010 14:50

misa
Reputace:   

výroky

Ahoj, prosím jak se hledají ekvivalentní výroky když mám určené logické spojky, které můžu použít? Například mám k výroku A je ekvivalentní B najít ekvivalentní výrok za pomoci implikace a negace. Je na to nějaký postup? předem děkuji

#2 08. 05. 2010 15:46

misa
Reputace:   

Re: výroky

už jsem na to přišla... je to neg((AimplB)impl neg(BimplA)) Ale pořád nevím jestli je na to nejaký systém, jak to zjistím...

#3 12. 05. 2010 15:49

Wotton
Logik
Místo: Plzeň
Reputace:   25 

Univerzální postup je nadefinovat si všechny spojky pomocí jiných (v tomhle případě pomocí $\rightarrow$ a $\neg$). Přičemž můžeš samozřejmě použít to co máš nadefinováno:

Příklad:

$p\vee q\equiv\neg p\rightarrow q$
A když potřebuješ $p\wedge g$ tak využiješ de Morganových zákonů a následně dosadíš za disjunkci to co už máš:
$p\wedge q\equiv\neg(\neg p\vee\neg q)\nl \neg(\neg p\vee\neg q)\equiv\neg(p\rightarrow\neg q)$ a tak dále.

Jakmile máš všechny spojky nadefinovaný, tak už jen upravuješ formuli podle toho. Je to jednoduché, jen ta formule neúměrně roste...

Dva jsou tisíckrát jeden.

#4 19. 01. 2012 09:55

mariage
Zelenáč
Reputace:   

Nevím si rady s tímto zadáním/tu tabulku 16 spojek jsem si samozřejmě našla,ale znám jen ty čtyři nejběžnější logické spojky plus negaci/

Podobně, jako je tabulka logických 4 nejčastěji používaných spojek (konjukce, disjunkce, implikace a
ekvivalence) vypadá tabulka všech spojek. Udělejte ji  a dále proveďte následující:
Dá se ukázat, že  k vyjádření libovolné pravdivostní funkce stačí jedna spojka. Najděte ji (existují dokonce 2) a pomocí ní (tedy JEN JEDNÉ spojky) vyjádřete všechny ostatní pravdivostní funkce.

Existuje nějaký návod,jak tu spojku najít?

#5 19. 01. 2012 10:18

Wotton
Logik
Místo: Plzeň
Reputace:   25 

↑ mariage:

1) Pravidla

2) ty spojky jsou Peircův a Shefferův symbol (funkce). A jinak než vyzkoušením všech možností se na to asi přijít nedá.

Dva jsou tisíckrát jeden.

Zápatí