Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj všichni, potřeboval bych poradit s jedním průběhem funkce, mám to ke zkoušce, zatím ho nikdo nevyřešil, proto to potřebuju precizně (definiční obor, sudost, lichost, stacionární body, extrémy, inflexní body intervaly monotonie, asymptoty, GRAF už si zvládnu udělat sám :-) ), něco mám vyřešené ale moc si s tím nevím rady, tenhle typ funkce mi moc nesvědčí......
fce: sin x - sin^2 x (na i intervalu -pí,pí)
Kdo může ať pomůže, budu moc vděčnej za jakoukoliv radu.
↑ Djoszee:
Použil jsem vzorců:
a
a tedy:
tento vztah se dá též odvodit ze vztahu pro poloviční úhel:
↑ Honzc:Ahoj už mi chybí jen vyřesšit goniometrickou rovnici, která mi vznikne když položím druhou derivaci rovnu nule, začal jsem tím že jsem zavedl substituci sinx = t vyšly mi dva kořeny, ale teď už si nevím rady co dál, nevím jak to mám dořešit, aby vypočítal inflexní body a jejich funkční hodnoty. Tak jestli mi prosím ještě můžeš poradit co s tím.......
↑ Djoszee:
Zdravím,
zde je vysvětleno řešení goniometrických rovnic, případně pro svou rovnici založ téma v sekci SŠ, děkuji.
↑ Djoszee:
Tak vidím, že to za tebe budu muset dořešit celé.
Pokud jsi dobře počítal pak ti z rovnice
mělo vyjít:
Takže pro
dostaneme:
a) na kalkulačce (ve Windows) přepneš na "Radiány" naťukáš -0.59307033082, zatrhneš "Inv" a ťápneš na "sin". Výsledek bude
a to už je x-ová souřadnice inflexního bodu (u mě I2). A x-ovou souřadnici I1 uděláš tak, že spočítáš 
To samé uděláš pro 
b)Funkční hodnoty např. pro 
spočítáš velice jednoduše takto:
(to je fční hodnota pro I3 a I4)
Funkční hodnoty pro I1 a I2 už snad zvládneš sám.
↑ Honzc:
:-) kde je psáno, že bys musel? Podpora samostatné snahy + využití online nástrojů úvodního tématu VŠ - kde je doporučení?
Abych nebyla OT - ve vzorci má být absolutní hodnota 
Zdravím.