Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Dobrý den, mohu poprosit o kontrolu těchto 2 úloh? Nejsem si jistá, že je mám dobře. Ty výsledná čísla nevím, zda jsou reálná. Děkuji.
Ahoj. V prvním příkladu si to špatně nasázela na kalkulačku. Navíc je tam kosmetická chyba - tento zápis je chybný:
to n-ko patří před logaritmus:
Jinak si na kalkulačku dala: ln5/4 a kalkulačka to udělá takto: (ln 5)/4. Takže to dam zadej se závorkou: ln (5/4).
Mělo by ti vyjít: 8,7 let
V druhém příkladu je několik chyb:
1) v zadání není určeno n = 15 let, a pak ho tam máš v rozboru napsaný. Ale dejme tomu, že to tak bylo zadáno. (bez toho by se to nedalo konkrétně vypočítat)
2) mezi druhým a třetím řádkem je zásadní chyba. Tam je celá závorka na patnáctou, tak nemůžeš z ní vyndat jedničku! Správně to má být takto: 

atd.
3) v závěru ti něco vyšlo (sice špatně), ale vyšla ti hodnota
, kterou sis na začátku zvolila ve vztahu:
v této formuli si to neviděla stem. Tedy i není v procentech, ale je to jedna setina úroku v procentech. Tedy v závěru musíš dopočítat:
Což šlo obejít, pokud by sis počáteční rovnici zvolila takto: 

Ahá :) děkuju ... . jinak píšete 8,7 let... mě vychází 8,86... tak doufám, že jsem to zase špatně nenaťukala na kalkulačku :) .... Jinak jsem to ještě rozvedla na 8 let, 10 měsíců a 10 dní ... Ale ještě jednou díky moc :)
A co myslíte druhá úloha? Mě se ten výsledek zdá chybný :) nevím zda je to reálné ...
↑ lucka14lucky:
Druhá úloha je rozebírána v druhém příspěvku ↑ smatel:. To je když je v jednom tématu více problémů..

Dobrý, chápu.... No já vím, že by se mělo.. Ale posledně jsem měla 4 úlohy právě, a každou jsem dala podle pravidel do 1 příspěvku - a moc se mi to neosvědčilo, akorát tím zaplácám hned úvodní stránku, a lidé jsou takoví, že když se to opakuje, tak se na to nechtějí podívat. Já se v tom takhle vyznám - když jsou jen dvě, horší by bylo kdyby jich bylo více... :) ...
Ale k věci: díky moc za vyřešení a kontrolu. Téma tak mohu označit jako vyřešené.