Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Ahoj,
vůbec si s tím nevím rady, poradíte mi někdo prosím s postupem?
Jaká musí být hodnota čísla q, aby přímka -8x+4y+q=0 byla tečnou grafu y=-x²+6x+1
Výsledek by měl být -20
a ještě pro normálu
Jaká musí být hodnota čísla q, aby přímka 2x+2y+q=0 byla normálou grafu y=2x²+9x-9
Výsledek by měl být 42
Díky moc.
B.
↑ xducb100:
Ahoj, zkus si projít toto téma, řeší se tam to samé.
↑ Aquabellla:
To jsem procházla, než jsem sem napsala. Ale podle toho, jak to počítám, tak dělám asi někde chybu a vůbec mi nevychází to, co by mělo.. A děkuji za pomoc..
↑ xducb100:
ad1.
1. Tečna grafu (tady tečna paraboly) má tu vlastnost, že má s tou parabolou pouze jeden společný bod (bod dotyku).
2. Toho využijeme. Z rovnice tečny vyjádříš . Mají-li se přímka s parabolou dotýkat, pak se v bodu dotyku rovnají i jejich y-ové souřadnice. Tedy položíš ypřímky = yparaboly.
Dostaneš kvadratickou rovnici. Aby přímka byla tečnou musí mít s parabolou pouze jeden společný bod. A teď otázka. Kdy má kvadratická rovnice pouze jedno řešení? No přece, když je diskriminant k.r. roven nule. Tak si napíšeš rovnici diskriminantu (ta bude obsahovat i neznámou ) položíš ji rovnu nule. Vypočítáš
a je hotovo.
2. Tady využiješ toho, že nejdříve napíšeš rovnici tečny (tečna má směrový vektor kolmý na směrový vektor normály). Praktické vyjádření. Máš-li zadánu nějakou přímku v obecném tvaru např. , pak přímka kolmá na tuto přímku má obecnou rovnici bx-ay+d=0
Toho tedy využiješ, napíšeš si obecnou rovnici tečny, (a zase stejně jako u př. 1) dosadíš a dostaneš kvadratickou rovnici. Z té spočítáš x-ovou souřadnici bodu dotyku (s výpočten diskriminantu se nemusíš počítet, neboť bude 0). Tuto vypočtenou x-ovou souřadnici dosadíš do rovnice paraboly a tak spočítáš y-ovou souřadnici bodu dotyku. Tento bod musí ležet i na normále (leží samozřejmě i na tečně-ale to nás nezajímá). Tak ho dosadíš do rovnice normály a z dané rovnice vypočítáš
↑ xducb100:
Tečna: =>
. Takže směrnice tečny je
.
Derivace: =>
=>
- toto je bod dotyku.
Teď stačí dosadit do rovnice a po úpravě mi vyšlo, že q = 20.
Už jsi našla chybu nebo mám to mám rozepsat dál? :-)
↑ xducb100: toto dosadíme do rovnice paraboly
aby to byla tečna, potom diskriminant této kv. rovnice D=0 (tečna bude mít s parabolu 1 společný bod)
Máš vypočíráno
Nechci se do toho vměšovat, jen poznamenám, že postup od ↑ Aquabellla: není sice tak universální jako ten od ↑ Cheop:, ale využívá vlastností těch funkcí a je více "vidět" ten výsledek, je přirozenější. Když si to navíc člověk nakreslí, tak je to perfektně vidět.
Nejlepší je samozřejmě znát oba postupy.
↑ xducb100:
Př.2)
1)Normála nějaké křivky je přímka kolmá k tečně procházející tečným bodem
Normála má mít dle zadání rovnici:
Tečna bude kolmá k této přímce a bude tečnou k parabole
Normálový vektor hledané tečny bude:
Rovnice tečny bude: toto je rovnice tečny k uvedené paraboly
Vypočteme souřadnice tečného bodu: - diskriminant bude D=0(je to tečna) tedy:
- x-ová souřadnice tečného bodu
Dopočteme y-ovou souřadnici tečného bodu - dosadíme x-ovou souřadnici do rovnice paraboly a dostaneme
Souřadnice tečného bodu:
Normála bude procházet tečným bodem - dosadíme souřadnice tohoto bodu do rovnice a dopočteme q
Rovnice normály:
Stránky: 1