Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravim,
prosim vas mam maly problem - potreboval bych poradit kde delam chybu ve vypoctu objemu kuzelu pres trojny integral.
Mam zadany polomer podstavy 3 a vysku kuzele 6.
Po dosazeni mezi do trojneho integralu (od 0 do 2 \pi ; od 0 do 6 ; od 0 do 3) mi vychazi objem ale valce, nevim jak tam "zakomponovat 1/3" aby mi vysel objem kuzelu (18 \pi ).
Nebo delam chybu uplne v celem postupu? Nekde jsem zaslechl ze se to snad pocita pres vyjadrenou rovnici primky, ktera lezi na plasti kuzelu ale na to presne nevim jak.
Diky za jakekoliv napady ;)
Zdravím,
tak jak jsi popsal, opravdu vznikne válec, protože v podstavě sice máš kruh (v polárních souřadnicích), ale výška od 0 do 6 podle Tebe vymezuji roviny z=0, z=6, tedy vymezíš válec.
Abys dostal přímku na plášti, potřebuje vyjádřit úhel sklonu této přímky k podstavě, což je tg(alfa)=h/r. Pokud nevadí jazyková verze, tak podrobně zde.
Ještě se rozhodni, zda mluvíš o kuželu nebo o jehlanu. Ať se vede.