Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Mohli byste mi vysvetlit toto: ? Kolem zahradnictví se opravoval plot. Z původních sloupků na jedné straně byly ponechány čtyři sloupky. Mezi 1. a 2. sloupkem byla vzdálenost 4,8m, mezi . a 3. sloupkem 12m a mezi 3. a 4. sloupkem 7,2m. Jak daleko byly od sebe původní sloupky, jestliže to bylo více než 2m, ale méně než 3m a sloupky byly od sebe stejně vzdáleny? Chtela jsem se zeptat jak to mam jako zapsat a potom vypocitat..... diky moc :-)
Jeste jsem se chtela zeptat, mam tu ulohu a vim jak ji mam vypocitat, ale envim jak to mam zapsat, poradite mi prosim se zapisem ?? Je to : Sad má délku 60m a šířku 42m. Jak daleko od sebe budeme dávat sloupky pro oplocení, mají-li být vzdálenosti mezi sloupky po délce i šířce stejné a mají-li býz vyjádreny celistvými násobky metru ?

V obou úlohách jde o největšího společného dělitele - v první úloze musí být ty tři vzdálenosti celočíselným násobkem neznáme vzdálenosti x (vzdálenost původních sloupků). V druhé úloze jsou jak šířka tak délka celočíselným násobkem vzdálenosti sousedních sloupků. Jak se spočte největší společný dělitel je zde. V první úloze máš desetinná čísla, stačí ale počítat v decimetrech a máme celá čísla.
↑ Verys:
Jak napsal BrozekP jde v této úloze mimo jiné nalézt nejvetšího společného dělitele čísel: 4.8, 12.0, 7.2
Všechna čísla nejdříve vynásobíme číslem 10 a vzdálenosti převedeme na decimetry.
Hledáme největší společný dělitel čísel 48, 120, 72
Jednotlivá čísla rozložíme na součin prvočísel:
48 = 2*2*2*2*3
72 = 2*2*2*3*3
120 = 2*2*2*3*5
Největší společný dělitel čísel je: 2*2*2*3 = 24 (všechna tato čísla se nacházejí u všech tří rozkladů)
Toto číslo vydělíme zpátky číslem 10 a dostaneme tak největší společný dělitel čísel 4.8, 12.0, 7.2 je to číslo 2.4 (šířka mezi dvěma sloupky)
Délka plotu je součtem mezer mezi jednotlivými sloupky tj: 4.8 + 12 + 7.2 = 24 (m)
Počet sloupků tak bude dán vztahem: (Celková délka plotu)/(šířka mezi dvěma sloupky) +1 (+1 proto, že když podělíme celkovou délku šířkou pak dostaneme počet mezer mezi sloupky a sloupků je o 1 více) 
Sloupků tedy původně bylo 11
Kdybychom sloupky očíslovali od 1 do 11 pak by byly odstraněny sloupky s čísly: (2,4,5,6,7,9,10) a zůstaly by sloupky s čísly (1,3,8,11) tj. čtyři sloupky.
Hele ja uz jsem semka psala jednou ten priklad a pamatuju si ze jste resili kolik se preleje vody z prvni nadoby do druhe.. je tam napsano POLOVINA... napisu ho jeste jednou... "Nádoba obsahuje 12 litrů vody, ve druhé nádobě je neznámé množství vody. Z první nádoby přelijeme polovinu vody do druhé a potom z druhé nádoby přelijeme pětinu vody která je v ní po přilití z první nádoby, zpět do první nádoby. Obě nádoby pak obsahují stejná množství vody. Kolik litrů vody bylo původně ve druhé nádobě ??

↑ Verys:
Takže to Cheop dobře odhadl. Toto zadání už dává jednoznačný výsledek :-)
↑ Verys:
Nádoba obsahuje 12l vody, ve druhé nádobě je neznáme množství vody. Z první nádoby přelijeme
polovinu vody do druhé a potom z druhé nádoby nalijeme pětinu vody, která je v ní po přilití z první
nádoby, zpět do první nádoby. Obě nádoby pak obsahují stejná množství vody.
Kolik litrů vody bylo původně ve druhé nádobě ??
Na začátku:
1. nádoba 12 l
2. nádoba x l
Po prvním přelití kdy přeléváme z první nadoby do druhé polovinu z 12 l = 12/2 = 6 l
1. nádoba 12 - 6 = 6 l
2. nádoba x+6 l
Po druhém přelití kdy z druhé nádoby přeléváme 1/5 objemu
1. nádoba 6 + (x+6)/5
2. nádoba 4(x+6)/5 - ve druhé nádobě zbydou 4/5 objemu
Po druhém přelití bude dle zadání v obou nádobách stejně tj:
Ve druhé nádobě byly na začátku 4 litry vody,.
Ja nechapu jak jsme prisli na tohle: Po druhém přelití kdy z druhé nádoby přeléváme 1/5 objemu
1. nádoba 6 + (x+6)/5
2. nádoba 4(x+6)/5 - ve druhé nádobě zbydou 4/5 objemu
Po druhém přelití bude dle zadání v obou nádobách stejně tj: Nemuzes mi to nejak vysvetlit a rozepsat ??? DIky ..
↑ Verys:
Takže po prvním přelití bude
v první nádobě 12-6=6 (l)
v druhé x+6 l (do této nádoby k x litrům přilijeme 6 l z první nádoby)
Při druhém přelití přelijeme pětinu objemu druhé nádoby do nádoby první tj. přeléváme
litrů
V první nádobě budeme mít
litrů
ve druhé bude:
l objemu nádoby po prvním přelití

Tohle je zadání? A co se s tim má udělat? Roznásobit to?
Stránky: 1