Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
zdravím, mám takový celkem hloupý problém.. ve skriptech jsem nalezl větu, které nevěřím, potřeboval bych poradit s objasněním.
Věta: Jestliže pro uzavřené intervaly platí , pak Jestliže navíc délky intervalů I_n klesají k nule, pak je tento průnik jednobodový.
Podle mě nemůže být jednobodový, protože to je spor s definicí intervalu, ve kterém se podle skript, ze kterých čerpám, jako uzavřený interval bere <a, b> tak, že a < b .
diky za odpoved:)
opraveno..
mě by bylo všechno jasné, kdyby definice intervalu připouštěla interval degenerovaný, potom bych i přes tu poměrně vágní formulaci "délky klesají k nule" neměl problém. Ale zajímalo by mě, jestli je možné tuto větu dokázat i bez degenerovaných intervalů, snad nějak limitně?
je množina, která obecně nemusí být intervalem, může mít pouze jeden prvek. (Zřejmě průnik konečně mnoha intervalů je interval, ale pokud děláme průnik přes nekonečnou množinu, tak to platit nemusí.)
Mějme dva intervaly I_n, I_{n+1} tak, že platí I_{n+1} je podmnožinou I_n.
Průnikem intervalů I_n a I_{n+1} je interval I_{n+1}.
Je dána množina intervalů I_k; k = 1,2,3,...
Pro každé I_k platí: I_{k+1} je podmnožinou I_k.
Indukce:
Pokud I_k, I_{k+1} jsou intervaly, jejich průnikem je I_{k+1}, což je interval.
Pro I_1 a I_2 zjevně platí podle definice intervalu.
je tedy možné, že pro libovolné k platí výše uvedené, ale v limitě interval zdegeneruje?
nebo je i v této úvaze chyba?
Tato úvaha korektně dokazuje to, o čem jsem psal:průnik konečně mnoha intervalů je interval.
Pro nekonečnou indexovou množinu to ale neplatí a pokud bychom si definovali limitu posloupnosti intervalů, pak by se v tomto případě stalo, že by nebyla intervalem, ale jednoprvkovou množinou.
Posledni sneakfastuv prispevek bych chtel dodatecne jeste doplnit. Kdyby bylo skutecne splneno, ze delky intervalu I_{n} by konvergovaly k nule pro , pak bys mohl dokazat tvrzeni o degeneraci intervalu v izolovany bod napriklad sporem. Presneji myslim toto:
Necht delka intervalu je oznacena pro vsechna a
.
Predpokladejme sporem, ze mnozina
je intervalem, tedy existuje dvojice takova, ze , . Pak se da snadno ukazat, ze lze nalezt takove prirozene cislo , ze pro vsechna , , plati
, coz je jasny spor s predpokladem o tom, ze interval je casti kazdeho z intervalu , .
sneakfastem uvedena veta se velice dobre hodi k nadhernemu dukazu o nespocetnosti mnoziny vsech realnych cisel pomoci trisekce jednotkoveho intervalu.