Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 21. 01. 2012 15:51

Dr. Manhattan
Reputace:   

Vysvětlení - polynomy a kontrola mocnin

Dobrý den, už jste mi tu jednou pomohli a proto žádám znovu. Pročítal jsem si články a stejně jsem to z nich nepochopil. Našel jsem si cvičné příklady a žádám Vás o vysvětlení principu (ve škole jsem na tu látku chyběl a včera mi bylo oznámeno, že se mám přes víkend doučit - opět) + přikládám příklad s mocninami a výsledek a prosím o kontrolu.

Odkaz

To jsou ty polynomy - nevím ani 1 typ a ty kombinované závorky mě zabíjí.

Odkaz

Tohle je rozklad na součin - jak?

Odkaz

Tohle jsou ty mocniny - na trénink jsem si zkoušel počítat, skoro všechno mi u toho jde, ale tenhle typ s desetinnými čísly jsem počítal poprvé. Je výsledek $\frac{5\cdot 10^{8}}{1}$ správně?
Pokud ne, jak teda?

Na závěr jen chci všem moc poděkovat za pomoc. Přeji pěkný den.

• (téma jako vyřešené označil(a) Dr. Manhattan)

#2 21. 01. 2012 20:59

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

Re: Vysvětlení - polynomy a kontrola mocnin

Zdravím,

je dobře, že jsi umístil náhled na celou látku, co potřebuješ prokonzultovat, tak se dá doporučit nějaký studijní materiál například odsud jsem vybrala sbírku a příklady nebo zde také podrobně.

1. odkaz - a), b) mnohočleny, pokud nepůjde vytknout v závorkách, potom roznásobit závorky. c), d) dělení mnohočlenu dvojčlenem

2. odkaz rozklad na součin - vytykání, vzorec $a^2-b^2$, kvadratický trojčlen - doplnění na čtverec, rozklad na součin

3. odkaz - ano, mocniny přepsala bych tak $\frac{\(4\cdot10^3\)^2\cdot \(5\cdot 10^{-1}\)^3}{\(2\cdot 10^{-4}\)^{-1}}$ postupoval jsi také tak?

Který materiál ještě potřebuješ doplnit?  Pokud už nic, potom, prosím, pokračuj maximálně 2 úpravy do tématu, co se daří - viz pravidla. Ať se vede.

#3 22. 01. 2012 15:36

Dr. Manhattan
Reputace:   

Re: Vysvětlení - polynomy a kontrola mocnin

Děkuji ta tip, pokud bude nějaký problém, tak sem ještě napíšu, prozatím nechávám téma nevyřešené a potom ho uzavřu.

Zápatí