Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj. Chtěl bych se zeptat na příklad ohledně souměrnosti.
Je možné vytvořit dle pravoúhlého trojúhelníku druhý PRAVOÚHLÝ trojúhelník tak, že jeho vrcholy nalezneme tím, že vrcholy trojúhelníku, ze kterého vycházíme, dáme podle jim protilehlé strany do osové souměrnosti?
Já to zkoušel, k pravému úhlu se to vždy přibližuje, čím je menší rozdíl mezi součtem délky odvěsen a přepony (nerovnost). Připadá mi ale, že k domu nikdy úplně nedojde, muselo by se jednat o přímku. Nejsem to však schopen dokázat.
Neměli by jste nějaký nápad prosím?
Zdravím,
pokud se to podaří, tak jen v nějakém speciálním případě. Obecně (pokud je pravý úhel u vrcholu C, přepona c, výška na přeponu v_c), potom po zobrazení máme trojúhelník se stranou="základnou" A´B´=c a výškou
- tak strašně jsem to "nakreslila" ařekla bych, že jednotlivé vztahy půjdou odvodit - tedy toto je námět.
Aha, takže je možné takovýto trojúhelník sestrojit. Já došel ke stejnému vztahu, ale měl jsem tam menší nesrovnalosti s pravými úhly, z čehož mi připadalo, že takový trojúhelník ani neexistuje...
A ten pravý úhel je tedy u vrcholu B'? Mohl by být i u jiného z vrcholů?
Mockrát Vám děkuji.
Potřebujeme dokázat/vyvrátit, že vznikly trojúhelník A´B´C´není pravoúhlý (u žádného vrcholu není pravý úhel). Že není u vrcholu A´nebo B´, tak, jak píšeš - v malém trojúhelníku C´XA´nebo C´XB´nemůže být 2 pravé úhly.
Že není pravý úhel u vrcholu C´ - sporem. Předpokládáme, že trojúhelník A´B´C´je pravoúhlý, potom pro něho platí Eukleidova věta o výšce,
, potom
, což neplatí, z osové souměrnosti máme
.
Snad tak, geometrické důkazy jsem nedělala více, jak 30 let. Odkud je úloha? Děkuji.
Napadlo mě ještě něco jednoduššího na důkaz toho, že u vrcholu C skutečně nemůže být pravý úhel. Nejsem si tím jen zrovna moc jist a možná to bude znít docela kostrbatě.
Jestliže je u vrcholu C pravý úhel, sečtení úhlů vrcholů A'+B' musí být taktéž 90°. V tom případě zbývá na vrchol C' těch 90° do součtu 180°. Avšak nikdy nedokážeme spojit vrcholy A' a B' s C' tak, aby součet A'+B' byl pouze oněch 90°, to by vrchol C' musel být shodný s C.
Mohlo by to být i takto?
Tuto úlohu i s mnoha dalšími mi dal učitel z nějaké sbírky příkladů (skutečně nevím jaké) na propočítání a přípravu k matematické olympiádě.
↑ cicero:
děkuji, téma přesunu do Zajímavých pro SŠ, ať se na důkaz podívá někdo ze zdatnejších kolegů - olympiády neřeším. Kolegům děkuji.
Nejsem si jistá, zda můžeme v důkazu jen napsat, že "nedokážeme", to bychom museli ještě dokázat, že nedokážeme.
Zdárnou přípravu přeji.
Asi jsem to napsal dost nematematicky a laicky, napadlo mě to před chvílí, zápalem přemýšlení jsem až zlomil tužku :D a docela mě to nadchlo. Myslím si ale, že to nebyl špatný nápad. Ještě se na to podívám a případně ten nápad lépe sepíšu.
↑ cicero: Ano, tím jsi dokázal, že nemůře být pravý úhel u vrcholu C', ještě je ale potřeba dokázat že nemůže být ani u vrcholů A' a B'. To se dá udělat třeba takhle:
Sporem: Předpokládejme, že je pravý úhel u vrcholu B' (pro vrchol A je to důkaz stejný). Výška na stranu c' prochází bodem C (předpokládám, že to umíš dokázat), a také bodem B' (předpokládáme tam pravý úhel). Z toho plyne, že bod C leží na straně B'C'. Dále platí, že trojúhelníky A'B'C a ABC jsou schodné (středově souměrné podle bodu C). Z toho dostáváme, že úhel A'CB' je pravý. Současně je ale pravý i úhel A'B'C. To však znamená. že trojúhleník A'B'C má dva pravé úhly. Což je spor.