Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Pěkný den,
moc bych prosil o pomoc s touto úlohou.
. V chemické laboratoři ředili 64% líh. Smíchali 100 ml lihu a 100 ml vody, pak vzali 100 ml naředěného lihu a smíchali ho se
100 ml vody. V dalším kroku opět vzali 100 ml takto vzniklého lihu a smíchali ho se 100 ml vody. Stejně tak pokračovali
v dalších krocích ředění. Jakou koncentraci měl líh po 10 krocích takto prováděného ředění?
děkuji moc.
↑ jendula11:
Ahoj, pokud se nepletu, a je hodně možné že jo, protože jsem přes chemii uplně levý, tak míchaní látek o různé hustotě se převádí na kg / g, a alkohol myslím má jinou hustotu než voda. Pokud by to mělo byt matematicky tak bych řekl, že 100 ml lihu (64%) + 100 ml vody dá 200 ml lihu (32%), dále pak 100 ml lihu (32%) + 100 ml vody dá 200 ml lihu (16%). Viděl bych to na řadu
,
, tedy
, kde x je počet ředění
↑ maros91:
ok děkuji za reakci, jen mi bylo řečeno že se to má řešit nějak přes posloupnosti tak jsem moc nevěděl jak na to.
↑ jendula11:
Zdravím,
jak ukázal kolega ↑ maros91:, máme geometrickou posloupnost s prvním členem 64 (%) a kvocientem q=1/2.
↑ maros91: děkuji za upřesnění o míchání látek o různé hustotě.