Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Dobrý den,
Zítra píšu test z matematiky a zkouším si počítat příklady. Binomickou větu jsem už vzdal, ale v pravděpodobnosti bych snad mohl nějaký ten bod získat.
Mám tu příklad se zadáním:
Jaká je pravděpodobnost, že při tažení 3 mariášových karet (bez vracení) bude mít každá z nich jinou barvu?
Došel jsem k výsledku 34%, což se mi zdá hodně, tak sem dávám radši i postup.
Nevim, jak se pracuje v LTX, tak to zkusím nějak sesmolit, snad to pochopíte :)
(32)*(24)*(16)
(1) (1) (1)
-----------------
(32)
(4)
Uvažoval jsem tak, že první kartu můžu vzít jakoukoliv, tzn. 32 nad 1, pak už musím odečíst tu barvu, kterou si vytáhnu jako první, tím pádem už vybírám jen ze 3 barev, což je těch 24 nad 1 a tím už mi zbývají jen 2 barvy, takže 16 nad 1 a celý to vydělím celkovým počtem možností, což je 32 nad 4.
Je to tak správně?
Díky moc

Nad tím jsem taky přemýšlel, jestli to není blbost.
Dal jsem to tam proto, že potřebuju 3 karty, ale mám 4 barvy, takže jednu barvu v balíku nechám, ale je jedno kterou. Rozumíš mi? :)

Aha.
Ale vychází mi to nějak divně, pokud počítám správně, vyjde to takto:
2,47 je tedy výsledek v procentech, nebo je tam ještě někde chybička?
Díky

To mě taky napadlo, ale nevím, jak bych si to vysvětlil.
Jako výsledek to je určitě lepší :)
↑ Hanis: To není pravda, nás zajímá jaká karta byla konkrétně vytažena. Pokud se vytáhne červená 2, zelená 4 a žaludskej král, tak je to jiná možnost než s červeným esem.
↑ ChesterBen:Problém je v tom, že ty možnosti (příznivé) uvažuješ včetně pořadí vytahovanejch karet, ale ve výčtu všech možností bereš jen trojice bez pořadí. Takže máš dvě možnosti. Buď zrušíš pořadí v čitateli, pak to bude
,
nebo dáš pořadí i do jmenovatele, pak to bude
.
Každopádně pokaždý ti vyjde
.