Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Tak abychom načaly tuto fyzikální stránku : Uvedu dotaz ze školních lavic:
Klesá stejnosměrný elektrický proud s délkou vedení ?
A hned na ní odpovím.V učebnicích se říká,že el.proud má stálý směr a stálou velikost.Ale ve skutečnosti je třeba uvést,že při průchodu el.proudu se vodič zahřívá a tím se zvětší jeho elekktrický odpor a při stálém napětí el.proud klesá.
A budu se těšit na připomínky a dotazy. Ivana
Snad někomu nebude vadit, když uvedu link: http://fyzika.jreichl.com/index.php?sek … ;page=242, je to tam vysvětlené, hned v prvním odstavci + je tam k tomu audio z hodiny.
Jen nevím, jestli je Ivana Matematik nebo Fyzik *JOKINGLY* :-) (myslim ten titul pod jmenem, aby nedoslo k nedorozumneni)
nee-e, ja byl rad "matematikem" :'-(
Nevim, jak je napsane toto forum, ale kazde forum ma vlastni ID, tak pokud by se dala podminka na toto forum a "podfora", tak by tu clovek mohl mit jiny titul nez v matematice.. zalezi na tom, jaky je pouzity strom pro fora...

Saturday napsal(a):
Nevim, jak je napsane toto forum, ale kazde forum ma vlastni ID, tak pokud by se dala podminka na toto forum a "podfora", tak by tu clovek mohl mit jiny titul nez v matematice.. zalezi na tom, jaky je pouzity strom pro fora...
Tak tohle by se mi fakt programovat nechtělo…
Ivana napsal(a):
Já se přiznám,že být matematikem mně také dělalo dobře ,ale stejně nevím podle jakého klíče to bylo určováno.A bylo to takové zajímavé říct : " Teď mně odpověděl Pythagoras."
Bylo to čistě podle počtu příspěvků. Už jsem tady vyházel dost krávovin, na tuhle jsem zapomněl :-).
Ja se durazne primlouvam za to, aby se vratilo zpet zobrazovani poctu prispevku jednotlivych uzivatelu. Ta stupnice matematik-pythagoras atd. se mi taky libila. Klidne bych ji udelal jemnejsi. Nejde mi o to, ze by se tohle forum melo zmenit v nejake RPG. Ale vzdy, kdyz napisu na nejake forum dotaz, tak mi prijde odpoved od uzivatele s poctem prispevku 4567 jako duveryhodnejsi nez od uzivatele s poctem prispevku 2.
Vzdycky, kdyz odpovidaji lide jako jelena, Marian, Kondr a dalsi, tak je videt, ze to jsou lide, kteri vi o cem mluvi a mohlo by to tady na foru byt nejak videt.
Co vy na to?
Lukee napsal(a):
Tak tohle by se mi fakt programovat nechtělo…
Ja celkem casto pouzivam tento strom: http://www.sitepoint.com/article/hierar … atabase/2, ve kterem by tohle slo zrovna jednoduse.. V jinem by se mi to asi taky nechtelo delat :-)
2Lishaak: S tim souhlasim
myslim, ze to vypada o dost lepe nez slovo: clen :-)
To Ivana: Takže je tohle správná úvaha?: (Měřili jsme laborku): Zdroj napětí, propojovací kabely, žárovka, voltmetr a ampérmetr...
Jakýmsi regulačním knoflíkem jsme postupně zvyšovali napětí, čímž se zvyšoval proud.........a pak mi z výpočtů vyšlo, že se (narozdíl pak od odporu 100 ohmů) zvyšoval i odpor. To je tím, že se žárovka ohřívá ne? Diky za příp. odpověď ahoj
pro Enja :
V úloze jsme použili reostat ( to je ten tvůj regulační knoflík) k regulaci el.proudu v obvodu se žárovkou.Posouváním jezdce reostatu jsme měnili odpor reostatu (potenciometru) a to tak, že zprvu žárovka nesvítila, pak se se změnou el.odporu , a tím i se změnou el.proudu ,začala rozsvěcovat.
Čím byl menší el.odpor navinutého drátu na keramickém válečku, tím byl větší jas žárovky.
To, že se žárovka zahřívala bylo tak nepatrné, že to naše měření nijak zvláštně neovlivnilo.
Víš, proč jsme použili v úloze transformátor ?
Ahoj Ivana :-)