Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 23. 01. 2012 18:47

cyrano52
Místo: Frýdek-Místek
Škola: VŠB-TUO Ekonomická fakulta
Pozice: student
Reputace:   29 

Pravděpodobnost

Dobrý den, mám problém s tímto příkladem:

Aleš z 8 témat 4 neumí. Jaká je pravděpodobnost, že u zkoušení neuspěje, jestliže mu učitel zadá 2 témata a pokud alespoň 1 zvládne, zkoušku složí.

Já jsem postupoval takto:
$\frac{4C1}{8C1}*\frac{3C1}{7C1}=0,214$

Uvažoval jsem, že při prvním tahu tématu musí vytáhnout to, co neumí, a při druhém tahu také, přičemž to téma nevrací zpět. Výsledek má ale vyjít 0,25. Díky za pomoc.

Největší bohatství je vzdělání - R. Kiyosaki

#2 23. 01. 2012 19:04

mikee
Veterán
Reputace:   12 

Re: Pravděpodobnost

↑ cyrano52:
Ahoj, celkovo ma Ales vlastne ${8 \choose 2}$ moznosti, ktore temy dostane. Z toho ${4 \choose 2}$ je takych, ze neuspeje, teda takych, ze ani jednu z nich nevie. Pravdepodobnost je teda $\frac{{4 \choose 2}}{{8 \choose 2}} = \frac{3}{14}$, co je rovnaky vysledok ako vysiel tebe.
Ja si myslim, ze vysledok 1/4 nie je spravny, pretoze ten zrejme vychadza z toho, ze pri prvej otazke je pravedpodobnost 1/2 ze Ales nebude vediet odpovedat (to je pravda), ale ze aj pri druhej otazke je pravdepodobnost 1/2, co ale zrejme nie je pravda, pretoze tu istu temu uz si vytiahnut nemoze, tak ako hovoris.
Mozno tam niekto najde chybu, ale ja suhlasim s tvojim vysledkom.

#3 23. 01. 2012 19:09

cyrano52
Místo: Frýdek-Místek
Škola: VŠB-TUO Ekonomická fakulta
Pozice: student
Reputace:   29 

Re: Pravděpodobnost

↑ mikee:
Právě tohle je příklad ze státních maturit, takže teoreticky by ten výsledek měl být správný, ale taky si myslím, že moje řešení je správné. No uvidíme...

Největší bohatství je vzdělání - R. Kiyosaki

Zápatí