Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Dobrý den, mám problém s tímto příkladem:
Aleš z 8 témat 4 neumí. Jaká je pravděpodobnost, že u zkoušení neuspěje, jestliže mu učitel zadá 2 témata a pokud alespoň 1 zvládne, zkoušku složí.
Já jsem postupoval takto:
Uvažoval jsem, že při prvním tahu tématu musí vytáhnout to, co neumí, a při druhém tahu také, přičemž to téma nevrací zpět. Výsledek má ale vyjít 0,25. Díky za pomoc.
↑ cyrano52:
Ahoj, celkovo ma Ales vlastne
moznosti, ktore temy dostane. Z toho
je takych, ze neuspeje, teda takych, ze ani jednu z nich nevie. Pravdepodobnost je teda
, co je rovnaky vysledok ako vysiel tebe.
Ja si myslim, ze vysledok 1/4 nie je spravny, pretoze ten zrejme vychadza z toho, ze pri prvej otazke je pravedpodobnost 1/2 ze Ales nebude vediet odpovedat (to je pravda), ale ze aj pri druhej otazke je pravdepodobnost 1/2, co ale zrejme nie je pravda, pretoze tu istu temu uz si vytiahnut nemoze, tak ako hovoris.
Mozno tam niekto najde chybu, ale ja suhlasim s tvojim vysledkom.

↑ mikee:
Právě tohle je příklad ze státních maturit, takže teoreticky by ten výsledek měl být správný, ale taky si myslím, že moje řešení je správné. No uvidíme...