Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj ↑ xducb100:,
Tu matica A invertibla
PRECO?
Najdi tak a vynasob nou zlava tvoju danu maticovu rovnicu.
A zvysok je jednoduchy.
↑ xducb100:,
To tak nefunguje!!!
Napis co si urobila
Ako si hladala , co si dostala.
xducb100 napsal(a):
nevím si rady s tím E..
E obvykle značí jednotkovou matici. Byl problém v tomto?
↑ Pavel Brožek: Asi to napíšu blbě, ale když mám 2E, tak ty místo jedniček budu mít dvojky? Tu matici potom přištu k B a z AX udělám inverzní a odečtu to od B a z toho mi vyjde X?
precitaj si co som napisal!!!
Zdravím v tématu,
↑ Pavel Brožek:
na Wikipedii se to značí I, na hlavním webu se to značí A, poprosíme Zakladatele o upřesnění speciálního označení, ať se může odkazovat.
↑ xducb100:
ano, co se tyče 2E, potom máš pravdu, že místo 1 budou 2, ale další návrh se mi nezdá, co doporučuješ. Snad se dostane podrobnějšího výkladů od kolegů, děkuji.
↑ vanok:
poprosila bych nepoužívat velká písmena, pokud to opravdu není opodstatněné (což tady není) a také větší počet vykřičníků ve spojení s rozkazovacím tonem není příjemné čtení. Děkuji (a také děkuji za pomoc pro kolegy).
↑ xducb100:
E značí jednotkovou matici, tedy
Maticová rovnice se dá upravit na tvar:
Pravou stranu můžeme lehce spočítat:
Pokud si nyní matici napíšeme jako
Pak rozepsáním součinu a porovnáním s maticí na pravé straně dostaneme soustavu jednoduchých 4 lineárních rovnic. A to už zkus sama.
↑ xducb100:
spíš bych se přikláněla k názoru ↑ Pavel Brožek:, že je to matice jednotková, tedy E je:
1 0
0 1
Já bych postupovala tak:
AX-2E=B /+2E
AX=B+2E
A^(-1)AX=A^(-1)(B+2E)
X=A^(-1)(B+2E), A^(-1) je inverzní matice k A.
Může být? Děkuji.
↑ xducb100:
kolega ↑ Honzc: již všechno vysvětlil, děkuji a pozdrav :-) Svůj příspěvek jsem skryla v rámci boje proti duplicitam (navíc oproti kolegovi byl vyloženě nehezky).
Pochopitelne aj kolegova metoda je dobra... (jeden problem = viac ciest k rieseniu)
Tu najdes pre kontrolu
http://www.wolframalpha.com/input/?i=%2 … 3B-2%29%29
na konci maticu
To mas problem z vypoctom tej matice?
Je viac metod na ten vypocet, najoblubenejsia u studentov je upravena GEM, na matici vedena tak aby na konci dovolenych uprav presla do formy
Staci?
↑ xducb100:
Podle postupu kolegy ↑ Honzc: porovnáváš jednotlivé prvky matice X s odpovídajícím prvkem v matici na 2. straně. Řekla bych, že tento postup je dobře použitelný u "malých matic".
Více univerzální je násobení inverzní matici - což doporučuje kolega ↑ vanok: (otevřela jsem opět svůj příspěvek, jelikož v něm mám tento postup ↑ jelena: použit).
Co jste brali ve škole? Děkuji.
↑ jelena:
Pozdravujem,
Uplne z tebou suhlasim... vsetko zavisi podla preberanych pojmov.