Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj,
jsem tu prvně,tak doufám že neporušuji nějaká pravidla, nebo sem něco nepřeskočil.
Takže rovnou k věci. Potřeboval bych navést, jak vypočítat tento příklad.
Vypočítejte souřadnice paty kolmice vedené z body A=[3;5] na přímku : x = -1 + 2t ; y = -2 + t
díky moc za snahu :)
Ahoj,
napiš rovnici přímky, která je kolmá na tu tvojí (normálový vektor bude její směrovým) a bude procházet bodem A.
Pak vyřeš soustavu 2 rovnic (Přímek) a dostaneš hledaný bod.
↑ stajxzor:
Tato rovnice je špatně má být
popřípadě
Pata pak vyjde:
↑ stajxzor:
omlouvám se, počítám také tento příklad, a proto, pokud to nebude nikomu vadit, ráda bych na něj reagovala.
P má vyjít (-5,1) podle výsledků v učebnici.
Jen jsem nepochopila, odkud tyto čísla jsou.
vypočetla jsem rovnici
x-2y-3=0
vůbec nechápu, kde se vzala ta druhá rovnice
2x-y-11=0
a zda tam musí být a také z čeho vzniklo P (5,1), z jakých čísel.
Děkuji moc za vysvětlení.
↑ lotoska:
Nejprve si musíme uvědomit, co po nás chtějí. V zadání je určit souřadnice paty kolmice vedené z bodu A na danou přímku, to znamená, že musíme vypočítat průsečík zadané přímky (dejme tomu strana c) a kolmice (což je v podstatě výška vedená z bodu A), získáme dvě rovnice a řešíme soustavu. je rovnice strany c .. jak jsme ji získali? V zadání máme přímku v parametrickém tvaru, chceme získat obecnou, proto směrový vektor zadané přímky převedeme na normálový, čili
na
.. poté dosadíme bod ze zadané přímky a nalezneme rovnici strany c :)
Poté musíme sestavit obecnou rovnici výšky (kolmice spuštěné z bodu A) .. to provedeme jak? Směrový vektor zadané přímky v zadání je normálovým vektorem kolmice (výšky z bodu A), je tedy na výšku kolmý .. proto
.. a teď do rovnice dosadíme souřadnice bodu A a získáme rovnici
:)
Po nás chtějí souřadnice paty, což je průsečík těchto dvou přímek, řešíme soustavu a měli bychom dojít k výsledku :-)
PS. být tam musí, jinak bychom nedošli k výsledku :)
↑ studentka94:
omlouvám se, vše chápu jen mi nevychází ta -11. Prosím jak se k ní přišlo, počítám počítám a nijak mi to nevychází.
↑ lotoska: do rovnice se dosadí souřadnice bodu A= 3;5