Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím mám takový problém s jedním profesorem.
Chce po mě vysvětlit co znamenají jednotlivé souřadnice v parametrickém vyjádření roviny.

Kdyby mi to mohl prosim někdo trochu objasnit? Není mi zcala jasné co přesně po mě chce...
Díky všem.
Zdravím, hezčí je to psát malýma písmenama, ty obvykle značí proměnné, velká písmena značí většinou body, ale to je drobnost.

Tedy x,y,z jsou souřadnice všech bodů náležící rovině, kde každý bod roviny má souřadnice ![kopírovat do textarea $[x;y;z]$](/mathtex/33/338f8b1a512535a8ea2bd404d5aa7687.gif)
jsou souřadnice nějakého bodu roviny
, kterým rovinu určíme.
jsou souřadnice jednoho směrového vektoru roviny
jsou souřadnice druhého směrového vektoru roviny
a
jsou parametry. (jsou to libovolná čísla z R) - ty vlastně zajístí to, že se z původního určujícího bodu dostáváme o části směrových vektorů do všech bodů roviny.
↑ karolopejlo:
Mozes to tiez interpretovat ako jednu relaciu v afinom priestore.
Studovali ste ten pojem na prednaskach;
Ak ano dam ti odpoved v tom zmysle.
smatel napsal(a):
Zdravím, hezčí je to psát malýma písmenama, ty obvykle značí proměnné, velká písmena značí většinou body, ale to je drobnost.
Tedy x,y,z jsou souřadnice všech bodů náležící rovině, kde každý bod roviny má souřadnicejsou souřadnice nějakého bodu roviny
, kterým rovinu určíme.
jsou souřadnice jednoho směrového vektoru roviny
jsou souřadnice druhého směrového vektoru roviny
a
jsou parametry. (jsou to libovolná čísla z R) - ty vlastně zajístí to, že se z původního určujícího bodu dostáváme o části směrových vektorů do všech bodů roviny.
Právě že toto jsem mu odvyprávěl a on řekl že mu to jako vysvětlení nestačí... A tady nastává ten problém, že nevím co dál po mě chce.. Ale díky i za tady to.. Kdyby ještě něco někoho napadlo tak prosím napište.
vanok napsal(a):
↑ karolopejlo:
Mozes to tiez interpretovat ako jednu relaciu v afinom priestore.
Studovali ste ten pojem na prednaskach;
Ak ano dam ti odpoved v tom zmysle.
Poprosim tě o tu odpověd, radši se naučim všchno aby mě zas neposlal pryč.
↑ karolopejlo:,
To znamena ze v afinom repere
dany bod ma suradnice
.