Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1

Prosil bych o vypocitani tohoto prikladu spolu s postupem. Zde je uploadnuty obrazek s prikladem > 

//edit: Přepsal jsem obrázek do TeXu, je to stejné? Obrázek není moc čitelný. Lukee
jen si musis prevest zlomky v zavorce na stejny jmenovatel... 
Pro Saturday, zrovna jsem to take vypisovala, tady se dalo celkem odvazne kratit

vysledek mame stejny :-)
Pro kolegu mich.sipek - nezapomen, prosim, na podmínky
@Jelena: Ja myslim, ze to i tak poslouzi, protoze Michal urcite nebude chtit tolik psat, jako ja jsem kopiroval, proto si zkrati vyrazy drive a usetri trochu mista v sesite :-)

↑ dedina:
Hodně podrobně rozepsaný to vypadá asi takhle:

↑ janaS:
Číslo m zvětšíme o 20 % tj: o
zvětšené číslo o 20 % tedy bude:
teď z toho vypočteme 10% tj
zvetšeného čísla
Upravené číslo tedy bude: 
PS 3/25 = 0,12
↑ janaS:
Určitě jste se učili vzoreček, že
neboli, že "část získáme tak, že vynásobíme základ procentuálním vyjádřením části".
Máme tedy číslo m. Z toho chce udělat číslo, které je o 20% větší. Nové m tedy bude m+20%m neboli m+0,2m neboli m(1+0,2) což je
.
Máme tedy nové číslo m, zvětšené o 20%.
Toto číslo chceme zpětně zmenšit. Výsledné m bude 1 desetionou zvětšeného m. Takže
nebo také
. Proč * 0,1? Protože dělit 10 je stejné, jako násobit 0,1.
Pokud děíme
zbavíme se desetinných čísel tak, že čitatel i jmenovatel vynásobíme 10, takže máme
. Teď jednoduše zkrátíme číslem
a výsledek je 
Je to jasnější? :-)
Stránky: 1