Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1 2
Zdravím Vás, mám tu zřejmě velmi jednoduchý integrál a úkolem je stanovit objem : Těleso je ohraničeno plochami
.
Mám ho spočítaný již několikrát, ale nikdy jsem nedošel k předepsanému výsledku
.
Neví si někdo z Vás rady ? Díky, ahoj.
↑ j_vasek:
ahoj, sférické súradnice nepomohli?
↑ j_vasek:
hoď sem ten pokus, uvidíme kde je chyba, ak je
↑ j_vasek:
:D jasne, okej
aké sú to tam medze pri tom vnútornom integráli prvom?
a čo je to tam za funkcia v zátvorkách?
↑ j_vasek:
no skôr som to myslel tak, že kde sa tam vzala, teda, pri objeme by si mal počítať integrál z jednotky násobený jakobiánom transformácie ...či to máš celé z jakobiánu?
Mate obrazek? Vime, co pocitame?
↑ j_vasek:
no, moc sa v tých zápisoch nevyznám tvojich, ale tak poďme to spočítať odzačiatku teda
↑ kaja.marik:
mám pocit že viem, a aj obrázok za chvíľu bude :)
teda mali by to byť gule so stredmi [0,0,0] a [0,0,4] s polomermi 4, takže by mali byť priamo nad sebou v smere osi z pričom severný pól tej dolnej by mal byť identický so stredom tej hornej
Děkuju ti moc, já jsem to vzal jako dvě koule o stejném středu a různých poloměrech a pomocí sférických souřadnic jsem si stanovil mazikruží, ve ketrém se promítnou v rovině z=0 a pak připojil jakobián pro sférické souřadnice a dostal jsem součin na prvním řádku takovýhle.
No a dál to šlo standardně až na ten výsledek. Asi jsem udělal chybu už v úvodu, ale nevím stále v čem je moje početní strategie špatná. Moc díky za opravu a těším se na tvůj výsledek.
ale ↑ kaja.marik: mal správnu pripomienku,
vieš si predstaviť ako to teleso vyzerá?
↑ j_vasek:
to je len úprava rovnice
nemajú rovnaký stred:
prvá je:
teda guľa so stredom v
a polomerom 
čo sa týka druhej:

teda guľa so stredom v
a 
nemôžeš to riešiť ako guľu kým máš na pravej strane ešte premenné
to by si si vedel urobiť guľu z akejkoľvek rovnice s ľubovoľným počtom kvadratických členov
je všeobecná rovnica pre guľu kde
je stred a
je polomer
↑ j_vasek:
jasne, sa stanú horšie veci .. vieš si teraz predstaviť ako bude to teleso teraz vyzerať teda?
↑ j_vasek:
no, dá sa aj tak že sa vyjadrí jej najväčší polomer, a potom sa to počíta ako dvojný integrál ale cez !funkciu! z,
ale treba s tým robiť citlivo, len ekvivalentné transformácie,
ako, sú samozrejme aparáty aj na to že sa to presunie do plochy, teda plošným integrálom sa môže miesto objemu vypočítať povrch toho telesa, ale to iba za určitých podmienok a tiež tam treba hľadať nejakú funkciu, ktorá spĺňa nejaké podmienky, takže celkovo sa mi zdá, že žiadny z tých spôsobov nevynecháva os z
↑ j_vasek:
tak ťažko posúdiť, ktorý je najrýchlejší, použil by som sférické súradnice, a tie ostatné spôsoby v prípade, že sa neviem dopracovať k nejakému rozumnému postupu, alebo je tá množina prienikom rôznych útvarov, napríklad kužeľ a paraboloid a podobne, tam je lepšie rovno použiť metódu pre výpočet plochy ak sa dá..
(za chvíľu hodím obrázok čo sa hodí k výpočtu a potom to spočítame, nebudem to už obkecávať)
Navíc, pokud se pokouším integrál spočítat pomocí vyjádření dvou funkcí pro Z a pak je dosadím, odmocniny se mi odečtou a dostávám jen integrál z konstanty 4 ... To se mi nelíbí, asi to zas vořu.
Děkuju za tvůj čas, jsem rád, že jsi mi to objasnil. Řešení čekám netrpělivě :-)
↑ j_vasek:
no tak tu je trápny narýchlo obrázok (kresleni mi moc nejde) pri pohľade kolmom na osi y a z
(teda to znamená že os x ide priamo kolmo na teba z bodu [0,0,0], ktorý tam zaznačený nie je, a za chvíľu ti vypichne oko)
keď sa ten útvar na obrázku zatočí kompletne dokola okolo osi z, bude z toho teleso, ktorého objem máme vypočítať
je jasné že môžme počítať objem iba hornej polovice a potom vynásobiť dvomi hej?
Stránky: 1 2