Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Dobrý den,
mám tu jednu lahůdku
postup:
1.) rozložím polynom na parciální zlomky
z čitatele si udělám dvě rovnice protože v základním polynomu nemáme x včitateli( nebo 0*x), pak musí platit tato rovnice
v čitateli je 1, pak musí platit tato rovnice
dosadím meze:
a protože ln(0) neexsituje, tak závěr je, že integrál nemá řešení?
nebo mám někde chybu nebo špatně uvažuju?
Zdravím,
řekla bych, že v zadání máš nevlastní integrál (vlivem funkce), jelikož již ze zadání funkce není definována pro x=0. Stačí tak? Děkuji.
Takže já bych měl napsat místo limitu
nakonec to bude vypadat takto:
teď vím, že ta limita je
a teď jsem v koncích :-D
jakej bude další krok?
a ten první logaritmus musím taky z limity, protože taky neexistuje
další krok:
konečný tvar:
správně?
další problém bude s těma limitama. Jak dál?
Tvůj integrál nekonverguje, tedy je třeba jen toto prokázat (podívej se, prosím, do teorie). Jinak všude v zápisu jsou absolutní hodnoty, tedy
nehrozí. A také není
, ale
.
Takže nakonec to bude :
nebo ta druhá limita je ?
nebo to takhle vůbec nemám řešit a mám napsat, že integrál diverguje a hotovo?
btw proměnná x je v jedné části nahrazená proměnnou n, jen malá drobnost
↑ Bryan:
kdo se v tomto má vyznat? Postupuj, prosím, podle toho, co jste brali ve škole, ne podle toho, co jedna paní povídala.
Narazil jsi na problém dolní mez x=0, napiš zdůvodnění, jak problém vznikl - viz def. obor zadané funkce. Potom napš, jak navrhuješ problém řešit - k zadání přistoupiš jako k nevlastnímu integrálu a k výsledku dojdeš, pokud existuje limita
. Ovšem vyšetřením jsi prokázal, že limita je nevlastní, tedy integrál je divergentní.
Vyšetření limity však nemáš pořádně. Rozepiš, prosím, podrobně, jak jsi došel k tomuto závěru:
teď vím, že ta limita je
a už to bude v pořádku (snad). Zdar přeji.
btw proměnná x je v jedné části nahrazená proměnnou n, jen malá drobnost
↑ Bryan:
Také děkuji.
Tak kde jinde se to učí? Když nevidím vaše materiály, těžko mohu doporučit jak podrobně máš napsat - je možné, že jste jen pod integrál nakreslili šípku a napsali "diverguje", ale spíš předpokládám, že se to má rozepsat. Případně se podívej do materiálů. Děkuji.
Stránky: 1