Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím,
mám prosbu, celý tento přiklad jsem vypočítal až na ten ortogonalní doplňěk k podprostoru P. Prosím o radu. Snažil jsem se dosáhnout výsledku všemi možnými způsoby, ale přijde mi že se motám v kruhu.
V prostoru R3 se standardním skalárním součinem jsou dány vektory u = (2,−1,−2) a v = (1, 1,−4).
Určete velikosti vektorů u a v, úhel φ mezi vektory u a v a ortogonální doplněk k podprostoru P = u, v.
Výsledek: |u| = 3, |v| = 3√2, φ = 45◦, P⊥ = (2, 2, 1).
↑ joey98:
veď to máš dobre,
teda, predpokladám že vektor (2,2,1) ti vyšiel vďaka tomu,
že si hľadal vektor kolmý súčasne na vektory u a v
u a v tvoria bázu priestoru P a keďže vektor (2,2,1) je na ne kolmý,
bude na ne kolmý aj jeho ľubovoľný reálny násobok
ortogonálny doplnok k P je potom priestor ![kopírovat do textarea $P^{\perp} = [(2,2,1)] $](/mathtex/b9/b9636679aade912fa6dad53eba4ecd81.gif)
teda lineárny obal vektora (2,2,1)
s čím si chcel pomôcť? :)
↑ jardofpr:
já mam zadanej přiklad a vim výsledky ale nevim ten postup k tomu :) vypočítal sem velikost vektorů a uhel mezi vektory, ale nevím postup pro výpočet ortogonálního doplňku podprostoru P.
↑ joey98:
no, máš dva lineárne nezávislé vektory v
a hľadáš ortogonálny doplnok k ich lineárnem obalu, teda k priestoru dimenzie 2..
určite si vieš odpovedať akú dimenziu má
pre ľubovoľný vektor
taký že
platí:
to je sústava 2 rovníc o troch neznámych,
jej riešením bude priestor hľadaných vektorov