Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj. Mám tu příklad. Milan je vzdálen od pouliční lampy 3,3 metrů. Jak dlouhý vrhá stín, víte-li, že Milan měří 180 cm a výška lampy je 4 metrů?
Jako první mě napadlo, že bych to mohl počítat Pythagorovou větou, ale to pak mi nedá správný výsledek. Je mi vůbec k něčemu Milanova výška? Jakým způsobem to mám počítat, abych zde využil podobnost? Děkuji
Jasně, že je. :) Jsou to podobné trojúhelníky. Přepona je tvořena tím paprskem světla, který prochází od žárovky na lampě tečně přes vršek Milanovy hlavy až na zem ke konci stínu.
Po zemi, od tohoto konce stínu přes Milanovy paty až k patě lampy je jedna odvěsna, lampa pak tvoří druhou odvěsnu.
V menším trojúhelníku je přepona jen ta část od milanovy hlavy na zem, jedna odvěsna je úsek od konce stínu až k Milanovým patám a druhá odvěsna je Milan sám (= jeho výška) :)
Kdyžtak si to zkus nakreslit a ono to na tebe vybafne.