Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím,
polopaticky jsem vysvětlovala tady (+ téma v odkazu). Pokud máš parametrický zápis přímky x=1+4t, y=2+5t, pomocí intervalu pro t vymezíš na přímce úsečku AB.
Stačí tak? Děkuji.
↑ jelena:
rozumím tomu dobře že pokud mám parametrické vyjádření přímky tak, abych dostal omezení pro úsečku tak musím do obou rovnic x=1+4t a y=2+5t dosadit postupně oba koncové parametry? A tím získám interval t ?
Napadlo mě to, jenže jsem stále dosazoval jen jeden bod takže mi tam chyběla druhá hranice intervalu.
↑ Vincee:
mám ještě jednu otázku ohledně křivkového integrálu 
z následujícího příkladu jsem pochopil že pod odmocninu dosadím pro parametrický tvar derivace parametrického vyjádření x a y tedy výsledkem je 4 a -1.
Nechápu to, ale v případě vedlejšího explicitního vyjádření, derivuji y=-4x+13 a dostanu tedy -4 , kde ale získám do odmocniny tu zbývající 1. ?
↑ Vincee:
skoro ve všech úlohách, co jsem viděla, bylo t pro přímku na intervalu 0 až 1, což mi přijde jasné, jelikož první bod A používáme pro vytvoření parametrického zápisu a nulové t zajistí opět souřadnice bodu A. Naopak směrový vektor se vytvářel rozdílem B-A, proto t=1 přičte rozdíl (B-A) k A, máme (B-A)+A=B.
↑ 2 dotaz - videa VŠB:
to je vzorec 3.4 v odkazu
V pořádku? Děkuji.