Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Mám problém ....
Ak v roztoku CH3COOH a v roztoku jej draselnej soli je rovnaká koncentrácia rozpustených látok potom:
A. c(CH3COO-) je väčšsia v roztoku soli
B. c(CH3COO-) je väčšia v roztoku kyseliny
C. c(CH3COO-) je rovnaká v oboch roztokoch
D. c(CH3COO-) je menšia v roztoku soli
E. c(CH3COO-) je menšia v roztoku kyseliny
F. c(H3O+) je rovnaká v obidvoch roztokoch
G. c(OH-) je väčšia v roztoku soli
H. zmiešaním roztokov môže vznikúť tlmivá sústava
Zdravím,
v zadání se rozumí molární koncentrace c (mol/l). Můžeš předpokládat např. 1M roztoky CH3COOH a CH3COOK. Předpokládám, že je třeba uvažovat disociaci kyseliny a soli ve vodním roztoku (kyselina je slabá, sůl je slabé kyseliny a silné zásady - uvažovala bych i hydrolýzu).
Podaří se takto pokračovat? Odkud je úloha? Děkuji.
↑ jozotom:
děkuji za upřesnění (vypadalo to tak, že na LF :-) Omlouvám se za opožděnou odpověď - nechala jsem si to ještě potvrdit, jak se metodicky zdůvodňuje - a zdá se, že jsem zdůvodňovala správně.
Uvažujeme disociaci slabé kyseliny a soli slabé kyseliny o stejné molární koncentraci. Slabé kyseliny nedisociuji úplně, tedy tak se nestane, že 1 mol CH3COOH se rozpadne na 1 mol CH3COO- a H+, k posouzení disociace slouží disociační konstanta a pokud si představíš její řad, tak odvodíš i velmi nízký obsah iontů.
Naopak sůl slabé kyseliny a silné zásady disociuje dobře a 1 mol se rozpadne na 1 mol CH3COO- a K+. V tomto roztoku také probíhá hydrolýza a vznikají ionty OH-
Podrobně - například zde, kapitola 11.5. Podaří se již zorientovat? Děkuji.
Jinak, když jsem připravovala na LF (naposled v minulém roce, velmi doufám, že naposled :-), tak pokud jsme nedošli na správnou odpověď (u teorii) v jejich 1000-otázkových sbírkách, tak jsme se dívali na výsledky a podle teorie zdůvodňovali, proč to tak je. Některé otázky byly i tak překombinovány, nebo měly jen tak malé rozdíly ve výkladů, že jsme to jinak nedokázali. Myslím si, že většina, kdo se připravuje na LF, tak se postupně naučí otázky nazpaměť. Zdar přeji.