Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Zadání: Najděte rovnice tečen ke grafu funkce: f(x)=
, které procházejí bodem A=[-1;3]
Osobně bych to řešil tak, že bych zderivoval zadanou funkci, takže bude f´(x) = 
Dosadil bych to do rovnice: y=kx+q (y=
Potom bych sestavil dvě rovnice o 2 neznámých (x, q)

Ale za boha mi to nechce vyjít :(, jsou správně ty rovnice a počítám jen špatně numericky, nebo mám tu soustavu špatně sestavenou?
Vyjít má: y=2-x a y=-9x-6
↑ chaotic123:,
Mas tam nepresnosti z pouzitim viet o derivacii a dotycniciach.
Napisal si spravne, ze
pre kazde x v obore definicie funkcie f : 
Veta co mas pouzit, hovori, ze v kazdom bode
z
,
dotycnica, v tomto bode ma rovnicu 
Cize musis pouzit tuto poslednu rovnicu na urcenie hladanych dotycnic.
děkuji srdečně
↑ chaotic123:
Este mala poznamka, tu ide o hyperbolu a nie parabolu.
To vím, že je to hyperbola, tak se zeptám, když už tě tu mám ;). Jsou odlišné rovnice tečny pro hyperbolu a parabolu? Já do toho nijak moc nevidím, tak bych byl moc rád za objasnění v tomhle ohledu, předem děkuji ;)
↑ chaotic123:↑ chaotic123:,
No nie su rozdiely, co sa tyka pouzitych viet.
Metoda co ti navrhujem, sa da vsade ( pokial su splnene hypotezy viet) pouzit.
Inac, ak mas problemy zo zapametanym tejto rovnice dotycnice
mozes si ju zapamatat v tejto forme (ak sa ti to zda jednoduchsie...)
Jo, díky moc!!! :)
Sakra, už to zkouším počítat celkem dlouhou dobu a pořád mi to nevychází :(, nešlo by, prosím, ještě trošku konkretizovat to řešení, přeci jen s tím obecným vzorcem sice něco zkouším, ale pořád mi to nějak nejde :(, nevím úplně jistě, jestli správně dosazuji... Dosazuji takto: f´(x0) = -1/x^2; (x-x0) = (x+1); f(x0)=3... Mám to správně?
↑ chaotic123: Ahoj, pokud kolega vanok nebude mít nic proti, trochu bych rozvedl tvoje řešení pomocí dvou rovnic (jako v prvním příkladě na tečnu, který si sem dal).
Obě rovnice jsou správně sestaveny, jen bych psal například
místo samotného
, protože to
, co hledáme je vlastně x-ová souřadnice bodu na hyperbole, kde se dotýká jí dotýká tečna:

Můžeš napsat přesně, kde výpočet selhal?
No, nejdůležitější chyba je ta, že se úplně ztrácím v tom, jestli x0 je hodnota toho zadaného bodu, kterým prochází tečna (podle té nuly bych selským rozumem soudil, že to tak je) nebo hodnota bodu, který mám vypočítat. No, výpočet selhal v místě, kdy jsem začal počítat rovnici, do které jsem dosadil hodnoty, které jsem zmínil o dva příspěvky výše, začíná slovem "Sakra" :D... Těhle typových příkladů máme ke zkoušce hrozně moc, problém je, že to nedokážu pochopit, takže se s každým příkladem trápím, i když jsou v podstatě typologicky úplně totožné... :( Navíc nevím, jestli teda mám používat tvou metodu, kdy vzniknou dvě rovnice o dvou neznámých, která mi přijde i snáze pochopitelnější, nebo metodu výše uvedenou, kdy dosazuji do té rovnice... Nebo je to prostě kombinace těchto dvou?
Děkuji ti za trpělivost!
↑ chaotic123: Můžeš si vybrat metodu jakou chceš, já ti zkusím ještě jednou napsat tu mojí podrobně, jak to označuju:
Vždy máme zadaný nějaký bod A[-1;3] a pak máme zadáno vyjádření křivku ve tvaru například
. Co jsem navrhoval je, že si nejdříve označíme bod na této křivce jako X a jeho první souřadnici označíme
, potom určitě víme, že jeho druhá souřadnice bude
, stačilo dosadit do funkčního vyjádření křivky.
Nakonec můžeme zderivovat funkci
, tedy
. Všimni si, že jsem rovnou označil derivaci i s indexem
, protože víme, že do derivace dosazujeme přímo tu hodnotu bodu X (derivujeme v bodě dotyku - X je v bodě dotyku). Můžeme to opět označit jako 
Takže celkem máme
1/ ![kopírovat do textarea $A[-1;3]$](/mathtex/bb/bb670ad8012997419cd9e68970acd5c1.gif)
2/ ![kopírovat do textarea $X[x_{0},\frac{1}{x_{0}}]$](/mathtex/dc/dcd46a6dc48b53e2f8125405afaf249c.gif)
3/ 
Sestavím rovnici přímky:
obecně 
po dosazení k:
Nyní bych postupně dosadil bod X i bod A a dostal ty dvě rovnice.
Akoze mas problemy z dosadenim do vzorcov, tak tu ti davam este malu pomoc:
Vieme ze 
Bod
sa nachadza na dotycnici danej rovnicou
,
co znamena ze 
To ti da podmienku ktora musi platit pre 

po zjednoduseni to da
a nakoniec pre 

Lahko ukazes ze posledne rovnica ti da ze 
alebo 
A odtial lahko dokoncis toto cvicenie.
Poznamka: Mozes pouzit aj metodu od kolegu Sulfan... jediny rozdiel je v tom ze v jeho metode, vychadza bez toho aby pouzil vzorec pre dotycnicu
Supeeeeeeeeeer, pochopeno, funguje to, spokojenost nejvyšší, oběma vám jsem vděčný a dávám samozřejmě kladné hodnocení :D, děkuji mnohokrát, snad mi i toto pomůže ke zdolání zkoušky z mat. analýzy :D, ještě jednou děkuji :)...
Stránky: 1