Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 29. 09. 2008 20:24

dita
Zelenáč
Reputace:   

kombinatorika

Ahojky. Mám problém s touto úlohou. Určete kolika způsoby lze přemístit písmena slova BEROUNKA tak, aby nějaká skupina po sobě jdoucích písmen utvořila:
a) slovo BERAN
b) NERO a KUBA v libovolném pořadí
c) BUK a NORA v libovolném pořadí.

Díky za jakoukoli pomoc.

#2 29. 09. 2008 21:19 — Editoval kaja.marik (29. 09. 2008 21:29)

kaja.marik
Veterán
Reputace:   57 

Re: kombinatorika

ad a) skladam za sebe 4 karticky, na jedne je BERAN na dalsi O, na dalsi U a na posledni K, takze ......... (staci takto?)
ab b) KUBANERO a NEROKUBA ?
--------------------------------------------
„Půjdeš spát, Kájo! A copak bys tomu řekl, kdyby za pár dní přišel telegram od maminky, žes dostal sestřičku? To bys měl radost, vid?“
„A tu jen a? si nechají! U nás rozváží malé děti stará Pilkuska, co má chaloupku za vilovou čtvrtí u toho širokého potoka a chodí s flašinetem. Říkala naše maminka, že v noci při měsíčku čáp hraje ty nejhezčí písničky, a tak ty malé dětičky vylézají zpod břehů potoka, kde mají malé domečky, a nejradši poslouchají flašinet. Já taky! Radši než tatínka, když hraje. To nejde tak do noty. Tak Pilkuska se zeptá těch dětiček, které chce maminku a tatínka, a sebere je a dá do takového krásného trakářku a rozváží je. Taky jsem to povídal u Heverků. Jejich Tonda se smál a povídal: ,To tě voblafli.‘ Ale jejich maminka ho sekla plácačkou a řekla: ,To víš! Však od toho inženýrovic študovali, aby to věděli lepší než my‘.“
„A naše maminka mi slíbila, že budeme mít kluka, ale až pozdějc. To ona by ani neudělala, aby řekla staré Pilkusce, když nejsem doma. Má zlatá maminka,“ jihne, „to se jí asi stýská! Dědo, nemít tu klouzačku a kluky, hned bych plakal.“

Zápatí