Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
↑ TeSi:
Tabulkové hodnoty goniometrických funkcí se musíš naučit nazpaměť. Jinak to nejde.
↑ Alivendes:
Kotangens "druhý" kořen nemá.
Zdeňku, o to jsem se samozřejmě snažil. Tuhle tabulku (http://www.matweb.cz/goniometrie - skoro dole) mám před sebou, ale stejně mi to není jasné.
↑ zdenek1:
Pro Cotanghens jsem ještě našel hodnotu 
↑ TeSi:
Tak si to vezmi takhle:

Tohle by jsi uměl ?
Přes tu substituci mi to přijde jasnější, ale stejně neumím dojít ke konkrétním kořenům. Napsáno jednodušeji, nevím jakou hodnotu má ,,mínus druhá odmocnina ze tří". Ve stupních je to 30, ale v radiánech??? Další problém vidím v tom, že mi absolutně není jasné, kde berete druhé řešení. To např. ani u sinusových rovnic. Díky za trpělivost.
To spíš by to měla objasnit wikipedie která to máš špatně tak napůl.
Tangens a Cotangens mají periodu 180°, ale úhel může mít velikost až 360°
Takže v podstatě ten druhý kořen (330°) je to co jsi spočítala (150°)+180° jako perioda.
Většinou ale je zadání pro rovnici s tangens a cotangens, aby se našli úhly v intervalu 0° až 180°.
Je-li zkoumaný interval 0° až 360°, druhý kořen by tam měl být.
Tak na druhé řešení jsem přišel. Díky všem za pomoc. Kdyby jste se někdo nudil, mohl byste mi ještě zdůvodnit, v jakých případech se dělá podmínka (u některých rovnic jsme jí dělali) a jak se dá přijít na ty hodnoty i bez tabulky (ve škole na to učitelka používá ,,nějakou kružnici" na které ty body vyhledává?
edit: Je tedy nutné u tg a cotg vůbec druhé řešení hledat? U sin a cos asi ano, že?
Tvá učitelka zajisté používá jednotkovou kružnici
Podmínky se dělají u zlomků, jako u normálních funkcí s ,,písmenky,, :)
↑ Alivendes:
Zdravím,
až budeš mít čas, doplň, prosím, vysvětlení, co znamená "druhý kořen" u tangensu a u kotangensu a porovnejte, prosím s důvodem "druhého kořenu" u sinu a u kosinu. Rozumíme, že mluvíme o řešení goniometrických rovnic ve tvaru
nebo
. Co má Wikipedie napůl špatně?
Alivendes napsal(a):
To spíš by to měla objasnit wikipedie která to máš špatně tak napůl.
Tangens a Cotangens mají periodu 180°, ale úhel může mít velikost až 360°
Děkuji, omluva za rušení v tématu.
↑ Alivendes:
Tabulka je možná nepřehledná, ale problém bych viděla v tom, že při řešení goniometrických rovnic s tg nebo cotg
hledáme jen jeden kořen a používáme periodu
, tedy řešení je nekonečně mnoho ve tvaru
. Žádný "druhý kořen" nehledáme, jelikož nalezneme pravě takový, který je již ošetřen periodou.
Naopak pro
máme 2 různé kořeny na intervalu od
do
a ke každému takovému kořenu doplňujeme periodu
. Proto řešení je
a
. Nejlépe je to vidět pravě na jednotkové kružnici.
Rozumíme se? Děkuji.
K zapamatování tabulky - stačí si pamatovat jen hodnoty sin, cos, zbytek se dopočte v hlavě :-)
↑ zdenek1:
Už jsem to popsal výše, díky :)
↑ Alivendes:
jen pro pořádek - Wiki u jednotlivých funkcí (tg, cotg, sin, cos) používá periody správně (
,
,
,
) - zkus proklikat, pokud najdeš chybu, poprosíme některého místního Wikipedistu o opravu.
Tabulka hodnot je sestavena pro 360 stupňů, aby se protočila celé jednotková kružnice (a také aby se postřehla změna znamének u hodnot sin a kosinu). Že se do tabulky dostalo opakovaně hodnoty tg, cotg pro interval od 180 do 360 neznamená, že Wiki považuje periodu těchto funkcí za 360 (nebo
), jen zaplnili prázdné buňky.
Už je všechno dohovořeno? Děkuji.