Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1

Myslím, že by to mělo vypadat takhle:
To byla rychlost :-) Pěkně, je to tak.
S Marianem jsme se bavili o tom, že je to zvláštní, že má křivka podobný tvar jako
↑ BrozekP:
Chce to důkaz - pozdně záříjový!
:-)
Na tvar oné křivky se dá přijít třeba volbou vysokého n zde.

Představme si prostor
a v něm rovinu
.
Řešením
,
je zřejmě povrch krychle (bez hran a vrcholů) se středem v počátku a hranou o velikosti 2. Řešení původní rovnosti získáme tak, že uděláme průnik tohoto povrchu a roviny
a promítneme do roviny
.
Rovnici
splňují body na povrchu osmistěnu se středem v počátku a vrcholy na osách. Průmět průniku roviny
a povrchu osmistěnu do roviny
má podobný tvar jako řešení původní rovnice (to jen tak pro zajímavost).
Příklad jsem ale původně vyřešil jinak:
Zřejmě nemůže být ani jedno z čísel
větší než jedna, jinak by limita byla nekonečno. Pokud by všechna tato čísla byla menší než jedna, pak by limita byla nula. Jedno z těchto čísel tedy musí být rovno 1. Pokud by bylo rovno jedné i jiné z těchto čísel, limita by byla 2. Proto musí být rovno jedné právě jedno z čísel
a ostatní musí být menší než jedna. To už se snadno vyřeší.

Pro zajímavost přidám křivky:
fialová - n=20
červené - n=1; 1,2; 2; 3; 4; 5
azurové - n=0,9; 0,5
↑ BrozekP:
Abychom se mohli vyhnout úvaze o jedničce, bylo by lepší ji nahradit třeba Pi, tedy zkonstruovat křivku danou implicitně vztahem
Nebo ještě lépe, řešit obecně a zadat křivku vztahem
Osobně jsem úlohu řešil jinak (myslím tu obecnou s a). Metodu prozatím utajím.
PS. To jsem rád, že tahle úloha se chytla. Hned je tady několik hezkých úvah doplněných obrázkem. Případ pro n<1 je líbivý.

↑ Marian:
Já myslím, že ten můj postup vede celkem zřejmě k tomuto výsledku:
- Řešením je "vnitřek" útvaru na obrázku ↑ BrozekP:.
- Řešením je křivka na tomté? obrázku.
- Řešením jsou body [0,1], [1,0], [1, -1], [0,-1], [-1, 0], [-1, 1]
- Úloha nemá řešení.
Pokud to tak není, tak mi asi něco uniká :-)
↑ BrozekP:
Souhlas! Pletu si to s křivkou, která by byla zadána takto![kopírovat do textarea $ \lim_{n\to\infty}\sqrt[n]{|x|^n+|y|^n+|x+y|^n}=a,\qquad a>0. $](/mathtex/17/17238eb6f67f9000655df847cac04053.gif)

![kopírovat do textarea $\lim_{n\to\infty}\sqrt[n]{|x|^n+|y|^n+|x+y|^n}=\lim_{n\to\infty}a\sqrt[n]{|\frac xa|^n+|\frac ya|^n+|\frac xa+\frac ya|^n}=a\cdot\lim_{n\to\infty}\sqrt[n]{|\frac xa|^n+|\frac ya|^n+|\frac xa+\frac ya|^n}$](/mathtex/71/7150219019f8aee918c1ea83fd08ec67.gif)
Zavedeme substituci
a máme rovnost![kopírovat do textarea $\lim_{n\to\infty}\sqrt[n]{|s|^n+|t|^n+|s+t|^n}=1\qquad(1)$](/mathtex/39/393e1a787a9204fc18adb2d6d6b14716.gif)
Pokud je dvojice (s, t) řešením
,
pak je i řešením rovnice (1). Podívám se ještě na to, jak ukázat, že nejsou další řešení. (Případně se je pokusím najít.)
↑ BrozekP:
Využívám toho, že lze ukázat pro kladná a_i a přirozené k![kopírovat do textarea $ \lim_{n\to\infty}\sqrt[n]{{\small{\sum_{i=1}^{k}a_i^n}}}=\max_{1\le i\le k}\, a_i. $](/mathtex/c8/c82359adae619e55e0275f57c5168169.gif)
Odtud rovnice křivky

↑ Marian:
Ano, přesně to jsem teď chtěl ukázat :-)
Jedno z čísel
je alespoň tak velké jako obě zbylá. Předpokládejme, že je to |x|. Pak platí![kopírovat do textarea $\lim_{n\to\infty}\sqrt[n]{|x|^n+|y|^n+|x+y|^n}=\lim_{n\to\infty}|x|\sqrt[n]{1+\(\frac{|y|}{|x|}\)^n+\(\frac{|x+y|}{|x|}\)^n}=|x|$](/mathtex/21/21964a57d865fd68d9e004c041db1024.gif)
(stejně by se ukázalo pro |y|, resp. |x+y|, že je limita rovna |y|, resp. |x+y|)
Limita tedy "vyhodí" maximum těchto tří čísel. Hledáme tedy takové dvojice (x, y), pro které platí
Řešení je zobrazeno na obrázku:
↑ Marian:
Mozna trosku off topik panove, ale strasne se mi zalibila to implicitni rovnice pro popis tvaru srdce, ktera je v tom nastroji na ukazku. Nekde uz jsem videl nejakou pekne slozitou parametrickou rovnici pro podobny tvar, ale nikdy me nenapadlo, ze se to da udelat az takhle jednoduse. Kdo by ihned nevidel, jak se na takovou rovnici prijde, doporucuju umazat z rovnice tu absolutni hodnotu a podivat se na vysledek. Opravdu genialne jednoducha myslenka.
↑ Lishaak:
Taková více komplikovaná rovnice tvaru "srdce" je k dispozici v knize od Zdeňka Opavy Matematika kolem nás. Viděl jsem ji tam před relativně dlouhou dobou, totiž je to circa 6 let.
↑ Marian:
Tu knihu jsem před měsícem koupil v antikvariátu :-) Je tam. Jinak obrázky grafů "srdce" jsou tady:
http://www.mathematische-basteleien.de/heart.htm
Stránky: 1