Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj potřeboval bych pomoct při řešení funkce
mám problém s tím když si udělám první derivaci tak zjistit stacionární body nevím jak to položit rovno 0 a to samé je když se snažím najít průsečík s osou x tak mi tam vychází
Předem děkuji za všechny rady
↑ balicekt:
Průsečíky s osou x se dají určit pouze numerickými metodami (např. Newtonova, jeden je samozřejmě x=0)
Stacionární body vyřešíš rovnici 

V jednom bude lokální maximum a ve druhém lokální minimum
↑ balicekt:
1. Když se na tu rovnici podíváš, tak zjistíš, že po substituci
dostaneš obyčejnou kvadratickou rovnici.
2. Průběh funkce
se řeší takto:
a) 
b) 
↑ balicekt:
Kdyby funkce
měla na nějakém otevřeném intervalu extrém, pak by rovnice
MĚLA reálný kořen
v tomto intervalu (protože zkoumaná funkce má derivace VŠUDE). Skutečnost, že reálný kořen této rovnice neexistuje, je důkazem toho,
že funkce
nemá extrém na žádném otevřeném intervalu.
Nebo alespoň jestli byste mi mohli říci jestli konvergují tyto řady:
a tato řada:
zjistil jsem že obě řady splňují základní podmínku konvergence. Ale podle mých výpočtů ta první je Divergentní a ta druhá Konvergentní, ale nejsem si tím jist potřeboval bych to potvrdil.
Děuji mockrát
↑ balicekt:
Zdravím,
pokud budeš všechno sypat do jednoho tématu, tak je to velmi nepřehledné - viz pravidla. Pro dotazy ohledne vložení do Wolfram máme samostatnou sekci. Pro další otázky si založ, prosím samostatné téma. Děkuji.