Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Dobrý den
Potřeboval bych pomoct s prusečíky grafu funkce .
Mám dva příklady :
1) y=0,5x + 1,5
y= -2x + 4
2) y= -1,5x + 2
y= -2,5
A mám za ukol najít prusečíky grafu těchto funkcí a to graficky a výpočtem
Ten první jsem si vypočítal a vyšlo mi , že v grafu spojím 2 z osy x s 4 s osy y a -3 z osy x s 1,5 z osy y
Tohle bych řekl , že mám správně ale nevím jak se to zjištuje graficky to vás prosím abyste mi poradili a k tomu druhému příkladu : první funkci vyřeším ale jak mám vyřešit tu druhou , musím počítat prusečík s osou x a to musím za y dosadit o ale potom tam nebude žádná neznáma : y= -2,5
0= -2,5
S druhým si vubec nevím rady
Díky za pomoc.
Dobrý den
Nechci se mýlit, ale myslím, že grafickým řešením je míněno, že se nakreslí 2 osy a v nich se vyznačí dané funkce.
y=-2,5 je funkce konstantní a osu x neprotíná. Řešit se to bude naprosto stejně jako příklad 1

Graficky se to řeší tak, že ty funkce prostě zakreslíš a zjistíš, kde se to protíná. Viz obrázek
Jinak ten první ti vyšel dobře. Ta druhá je, jak už bylo uvedeno, konstantní. Je to přímka rovnoběžná s osou x. Osu x tedy neprotíná. Osu y protíná v bodě ![kopírovat do textarea $[0;-2,5]$](/mathtex/65/65e16b3753bc2181f70bc4fd113b91e6.gif)

a to graficky t do grafu? ještě zapisuje nebo to jenom zakreslím do grafu?

↑ leader0010:
Nevím, co přesně myslíš, ale napíšeš si od každé funkce 2 souřadnice (2 body stačí, jelikož v tomto případě jde o funkci lineární-jejím grafem je přímka) a tu funkci zakreslíš. Každou si nějak označíš (třeba f,g) zakreslíš do grafu, popíšeš je tím písmenem (f,g) a potom musíš samozřejmě napsat řešení, které vyčteš z grafu - ty průsečíky ve formě souřadnic. OK? :)

a co je teda box ve kterym se protínaj?

U toho, co jsem nakreslil ↑ Dominik R.: - průsečík funkcí je bod o souřadnicích ![kopírovat do textarea $[1;2]$](/mathtex/c9/c9f46e0755ea19f3e42224a7acfc93bc.gif)

a toho druhého je prusečík funkcí bod 3 na x a bod 2,5 na y že jo?

Skoro. Bod
. Vypadlo ti minus.

jo,no to sem přehlídl ,díky