Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím. Počítám tento příklad a stále mi nevychází podle výsledků.
.
Výsledek má být
, ale mě vychází
. Tak pokud by to někomu vyšlo správně mohl by mi sem napsat postup at vím kde mám chybu. Je to docela dlouhý výpočet i na TeX, ale pokud budete chtit tak vam sem ten můj postup prepisu.

Môžeš pozrie? na moju stránku:
http://pohodovamatematika.sk
Zatiaľ sa týka učiva ZŠ a SŠ, takže ak sa ti páči môžeš odporuči? ďalej.

Zdravím vás :-)
něco mi říka, že alespoň pro kontrolu táto cesta bude meně dramatická (jen jsem neoverovala, co je více estetické "na osmou a podělit" nebo "na šestou a vynasobit"): 
↑ jelena:
No jo, jeleno, ale jak nadpis napovídá, patrně těžiště tohoto příkladu spočívá na binomické větě (přímé umocňování na sedmou). Ale ten tvůj postup se mi zdá hezčí.
Zdravím tímto.
Tak klobouk dolu před všema co si brali svůj volný čas a datlovali ten TeX. A jelikož vám to tak hezky jde tak vám přeci nedám pokoje :-D
Určete x tak, aby čtvrtý člen binomického rozvoje výrazu
byl roven -14.
Řešil jsem to tak že jsem si zjistil jaky je n-tý (4ý) člen bin. rozvoje a postavil rovno -14.
Je tam nadherne množství vsech moznych exponentů a navíc, prý máme v knížce špatný výsledek takže to ani nemám podle čeho zkontrolovat.
Za všechny rady předem diky.

↑ BrozekP:
Fajn diky vyšlo mi to stejně.
Další dotazek.
se dá řešit taky Binomickou větou.(Výsledek je -8i) Avšak po náš se to chce přes Moivreovu větu.
Na http://www.matematika.webz.cz/forum/moivre/ je o tom pěkné povídání, avšak nechápu jeho postup u toho prvního příkladu. 
Bud tam preskočil nejako moc kroků, nebo nevim jak se zbavil té závorky.

Vzhledem k periodicitě sinu a kosinu platí:
↑ BrozekP:
Takze v mém případě by to bylo
?? Ale jelikož vím, že to musi vyjit -8i tak se ta zavorka nemůže přeci taky jen tak změnit na 1.