Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý večer, kolegové, chtěl bych Vás poprosit o pomoc. Absolutně mě děsí integrály s absolutní hodnotou a právě to je předmětem mého dotazu. Mohli byste mi prosím pomoci? Mám s tím skutečně velké problémy a vůbec netuším, jak na tyhle příklady :(.
Předem mnohokrát děkuji za pomoc.
Ahoj ↑ chaotic123:,
Navod:
Funkcia v integrale sa moze vyjadrit bez | . |na troch intervaloch.
Na kazdom intervale urci integral platny pre korespodujucu funkciu v tom intervale...
A jaký jsou, prosím tě, ty intervaly? Jako mě napadá jen (-nekonečno;2) a (2;+nekonečno), ale to je, předpokládám, špatně
↑ chaotic123:;
tie intervaly su urcene bodmy kde sa meni znamienko absolutnej hodnoty.
Tu to ide o body
a 
To ti da tri intervaly![kopírovat do textarea $]-\infty;0[$](/mathtex/26/2695cc381f978604725f33c46dcf6991.gif)
a![kopírovat do textarea $]2; +\infty[$](/mathtex/9c/9ce94ab4be75da3d377b917c9814a245.gif)
poznamka: nechal som intervaly otvorene, v
a
ale striktne povedane by bolo treba uvazovat aj ine konfiguracie intervalov....napr
....
Toto jsem vyzkoušel na rady kámoše ze školy, vyšlo mi to podle výsledků, jen mi tam přečuhuje ta -2 na konci výsledku, ta by do výsledku neměla patřit, nemohli byste se prosím k tomuto typu výpočtu vyjádřit? Ty intervaly jsem ale ve výpočtu nepoužil...
Moc se omlouvám za tenhle velký obrázek, po vašem vyjádření ho ihned smažu...
Takže mým úkolem je ještě napsat, že:
?
Díky za odpověď ;)
Mimochodem, ten ln byl přehmat :(, to jsem malinko nevychytal :X
↑ chaotic123:
To je uplne ine cvicenie...ale porozmyslaj o tom prvom... vela sa z toho mozes naucit.
ak ide o funkciu v novom integrale.
.....................
Upozornenie na chybu: pozri↑ chaotic123:
Inac takyto zapis je spatny ( neurob takuto chybu na skuske, to by mohlo mat katastroficke dosledky pre teba)
treba pisat
ak ide o nejaku funkciu, co ma takyto obor def.
Tyjo, díky moc, zkoušku mám již brzy, tak se mi to bude hodit ;), ale nemyslím si, že u nás na dopravce na ČVUTu na tom budou nějak moc bazírovat, ale máme tam dost docentů/inženýrů vystudovaných na Matfyzu, tak asi záleží na tom kterým jedinci. A teď ještě otázka, ten zápis, co jsi použil, jsem v životě neviděl, znamená to, že def. oborem jsou všechna R různá od 2? Ale přeci pokud dosadím 0, tak přece ln není v 0 definován, tak jak to mám, prosím, chápat? Díky za trpělivost a cenné rady ;)
ani 0 tam nie je.
a mozes to napisat este takto![kopírovat do textarea $D_f= ]-\infty;0[\cup ]0;2[\cup]2;+\infty[$](/mathtex/fa/fa23c14e3f3d79be706bc1dba4e0b424.gif)
pozor
a nie 
Ale v tvém zápise přeci nepatří do Df 1, v takovém případě by byl výsledný ln 0 a to přeci nic neporušuje, nebo jo?
↑ chaotic123:,
Aha... to nema spolocne nic z novym cvicenim.... ale z tym co si vyssie napisal....
↑ chaotic123:.... a islo o to na upozornit na tu chybu z =.
Aha a je teda toto:
správně vyřešený Df v příkladu, který je na tom vyfoceném papíru? Děkuji ;)
ano
↑ Alkac:
Pozdravujem,
Ano to mas pravdu pripomenut.
Pridavam len, ze to co pises plati na "maximalnych" disjonktivnych intervaloch...
a este ze na kazdom z tych intervaloch moze byt ina "integracna" konstanta.
V tomto cviceni ide o intervaly: ![kopírovat do textarea $]-\infty;0[;]0;2[;]2;+\infty[$](/mathtex/fe/fe245da8850192b377bf24a8f8fc19a3.gif)
↑ Alkac:,
To som upresnil, len preto aby neboli ziadne pochybnosti.