Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 09. 02. 2012 10:27

Barny
Zelenáč
Reputace:   

Grafy, kostra, důkaz.

Zdravím, potřeboval bych od vás pomoci s formální stránkou důkazu následující úlohy.

Dokažte, že pro každou kostru K grafu G a hranu e ∈ Eg\EK existují dvě hrany kostry e',e'' ∈ Ek takové, že K\e' U e i K\e'' U e jsou opět kostry grafu G. Dokažte také, že graf K \ (e' U e'') je již nutně nesouvislý.
nebo tady

Pro jednoduchost předpokládejme, že graf G je souvislý a není kostrou.
Moje myšlenka: Pokud z grafu G odstraníme kostru, zbudou nám jen ty hrany, které byli součástí kružnice. Nazvěme jednu z těchto hran e. Jelikož je tato hrana součástí kružnice, musí existovat ještě minimálně další dvě hrany, které jsou také její součástí, tedy e' a e'' (z definice - kružnice má minimálně 3 hrany). Tyto hrany jsou zjevně součástí kostry. Nyní ke kostře K hranu e přidám. Stane se to, že kostra nebude kostrou. Takový graf bude sice souvislý, ale bude obsahovat kružnici což odporuje definici kostry. Ovšem po odejmutí jakékoliv hrany z kružnice (např e' nebo e''), kružnici poruším, a při tom zachovám souvislost grafu - stane se tedy kostrou.

K tomu, že graf K bude po odstranění e' a e'' nesouvislý, jenom to, že je snad jasné, že když z kostry odeberu hranu tak vznikne nesouvislý graf .

Jde mi hlavně o formální stránku takového důkazu, děkuji za příspěvky.

#2 09. 02. 2012 12:38

Alkac
Reputace:   10 

Re: Grafy, kostra, důkaz.

Ja myslim ze ten dukaz je dobre, maxialne ho muzes zapsat pomoci nejakych logickych symbolu atd.

#3 09. 02. 2012 13:06

Barny
Zelenáč
Reputace:   

Re: Grafy, kostra, důkaz.

↑ Alkac:
Takže myšlenkový pochod výše je ok? Mě osobně to připadá takové hrubé :). Ale jestli je to ok, tak k tomu přidám nějaké ty definice a symboly, jak radíš :)

Zápatí