Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím, prosím o pomoc s toutou úlohou:
Mohutné vodopády působí na zem takovou silou, že ještě ve velkých vzdálenostech je možno cítit chvění země. Většina vodopádů ale vyvolává kmity s jednou převládající frekvencí, která je tím vyšší, čím nižší je vodopád.
Střední výška Viktoriiných vodopádů na řece Zambezi je 100m. Urči převládající frekvenci kmitu, kterou budí ve svém okolí Viktoriiny vodopády.
Nápověda: V dopadající vodě vzniká stojaté vlnění s kmitnou v místě dopadu vody.
Nemám vůbec tušení jaké vzorce použít, když mám tak málo informací :/ Díky za každou radu...
Děkuju moc
↑ pietro:
Díky za odpověď, už jsem se bál, že se nikdo neozve :)
Už jsem na to přišel. Pro řešení úlohy je ale třeba znát rychlost zvuku v zemské kůře, což je informace poměrně těžko dohledatelná a měla by být uvedena.
Jelikož je v místě dopadu kmitna stojaté vlny, je vlnová délka čtyřnásobek h (400 m) a rychlost šíření zvukové vlny v zemské kůře je nejméně 2000 m/s, je frekvence 5 Hz.