Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 08. 02. 2012 23:20

fubu
Zelenáč
Reputace:   

Vzorec na vypocet stenovej vyksky zrezaneho ihlana???

zdravim...pocital som nejake priklady so szrezanym ihlanom....jedna vec ma prekvapila....pri vypocte obsahu zrezaneho ihlana poterbuejeme stenou uhlopriecku vypocitat...a ja som mal v zosite napisany vzorec (u1-u2)/2=vyska stenova.
u1 je dlzka hrany jednej podstavy
u2 je dlzka h rany druhej podstavy
je to spravny vzorec??? lebo mne sa nezda zeby tymto som vypocital stenovu vysku toho lichobeznika v zrezanom ihlane
za vase odpovede voped dakujem

• (téma jako vyřešené označil(a) fubu)

#2 09. 02. 2012 00:34

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

Re: Vzorec na vypocet stenovej vyksky zrezaneho ihlana???

Zdravím,

Nezdá se mi to správný vzorec. Pokud si představíš lichoběžník=boční stěna, tak vyříznutím z něho obdélníku o délce strany horní podstavy u2 zůstanou 2 pravoúhlé trojúhelníky.

Vztah (u1-u2)/2 dává délku vodorovné odvěsny v takovém jednom malém trojúhelníku. Stěnová výška je však svislá odvěsna takového trojúhelníku. Zkus ještě překontrolovat všechno.

#3 09. 02. 2012 21:47

fubu
Zelenáč
Reputace:   

presne tak ...aj ja si myslim ze ide o tu odvesnu ....lebo logicky ked som dal jednu zakladnu podsatavy minus druhu a dal/2 tak mi vysla dlzka tej malej odvesny....no mi to neslo do hlavy pretoze som tam mal v zosite napisany ten vzorec dost tak aj s farebnou ako keby bol spravne???....existuje na to iny vztah ako to vypocitat??? ci len cez pytagorovu vetu, sinus kosinus a tak

#4 09. 02. 2012 23:47

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

↑ fubu:

Já bych tento vzorec brala jen jako pomůcku pro další odvození.

Osobně jsem žádnou tabulku takových vzorců neviděla, vždy se to odvozovalo podle aktuálního zadání. Ovšem nevidím problém sestavit si vlastní tabulku odvození různých rozměrů podle různých vstupních variant (např. strany podstavy, výška nebo strany podstavy, úhel mezi boční stěnou a rovinou podstavy atd.), pokud předpokládáš, že takových výpočtů bude více.

#5 18. 02. 2012 22:56

fubu
Zelenáč
Reputace:   

velmi pekne dakujem za rady :)

Zápatí