Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím,nevím si rady s tímto příkladem:
"Je čtverec ABCD se stranou která má 10 cm je S střed strany BC a X pata kolmice sestrojené z bodu D k úsečce AS.Délka úsečky DX=?
Má to vyjít 4 odmocnina z 5 ale netuším postup pomůže někdo jak mám postupovat či jak dojít a pomcí čeho k výsledku?

No že vím, co to je a je tam obrázek a taky jsem to počítal.
Já to teda řešil analyticky, umístil jsem si vrcholy čtverce do kartézského systému:
A=[0;0]
B=[10;0]
C=[10;10]
D=[0;10]
S=[10;5]
A hledal jsem analyticky vzdálenost bodu D od přímky AS (na to najdeš "vzoreček" v tabulkách).
Stačí si to nakreslit a dopsat si všechno, co známe. Například víme, že trojúhelník ABS je pravoúhlý a známe délky odvěsen. To samo nám stačí na spočtení úhlu při vrcholu A. Tím se nám také přesně určí úhel při vrcholu A v trojúhelník AXD (Součet obou úhlů musí dát pravý úhel). Teď bychom měli znát všechny úhly v trojúhelníku AXD a jednu stranu. Zbytek je doufám triviální.
↑ Bondrek:
- shodují se ve třech úhlech
Když označím stranu čtverce
, je z Pyth. věty
pak
protože