Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
http://www.pf.jcu.cz/stru/katedry/m/zahrmatasam2a.pdf
Prosím jak na ten druhý příklad? ;) děkuju ...
↑ Progresive:
1 3 7 2
2 5 1 5
2 2 2 0
3 1 0 0
Napriklad tu odpocitaj prvy stlpec od prveho druheho ako aj od tretieho ( to nemeni determinant) dostanes:
1 2 6 2
2 3 -1 5
2 0 0 0
3 -2 -3 0
A rozvin to podla tretieho riadku.

odpočítat = odečíst. prostě a jednoduše použij znalosti o úpravách matic a výpočtech determinantů
máš tedy svou matici
1 3 7 2
2 5 1 5
2 2 2 0 tvým úkolem teď je spočítat determinant což jde dost blbě takže si matici upravíš :
3 1 0 0
a to tak že odečteš první sloupec od druhého a třetího a tím pádem dostaneš matici ve tvaru
1 2 6 2
2 3 -1 5
2 0 0 0 jak správně Vanok napsal determinant se nemění. A v této fázi již máš 3 řádek perfektně
3 -2 -3 0
upravený a můžeš to dál podle něj rozvést.
to že je to odečíst je mi jasné jen jsem nevěděl jak ;) super už to v tom vidím... takže teď už stačí jen vypočítat determinant ;) ?

A teď už jenom spočítáš determinant :D ale zase to není tak jednoduché a je třeba si uvědomit, že Sarrusovo pravidlo zde použít nemůžeš. Já třeba používám Laplaceovu metodu :
jenom naznačím :
1 2 6 2 2 6 2
2 3 -1 5 = ((-1)^(3+1))*2*det[ 3 -1 5 ] = 2*det ( matice 3*3)
2 0 0 0 -2 -3 0
3 -2 -3 0
a teď už se nabízí hned několik způsobů jak se dopracovat výsledku.
↑ Marannelo:
přejdi, prosím, ke svému původnímu tématu, kde jsi tuto otázku rozpracoval, nevkladej příspěvky do cizích témat - viz pravidla.
Děkuji.
↑ Marannelo:,
Najprv, studoval si v poznamkach z prednasky, alebo skript Laplace-ovu metodu vypoctu determinantu?
Ak ano, tak vies ze determinant sa moze rozvinut podla riadku alebo stlpcu.
Tu mas po uprave za ~maticu co ma treti stlpec zacinajuci sa prvkom
a a jeho ine prkky su 0.
Cize rozvoj podla tohto stlpcu je 
Rada, ak chces pouzit nejaku metodu, treba vediet o co ide, a tak si ju nastuduj pred pocitanim prikladov.... a dokonca aj priamo tu n a fore su materialy o tom.
edit:oprava citovania, vdaka ↑ jelena:
↑ vanok:
Zdravím a děkuji za výklad pro kolegu ↑ Marannelo:. Ovšem kolega nedodržuje pravidla a vkládá dotazy, kam nemá. To bychom neměli podporovat poskytnutím odpovědí.
Proto jsem odpověď přesunula do původního tématu Marannelo, zde již nebudeme pokračovat (jen drobnost - hodný pan byl Laplace?).
Děkuji a omluva za zasahy.
↑ jelena:
Pozdravujem,
Ano zmylil som sa... a tak to opravim vdaka tebe.
Reagoval som len preto, lebo kolega ma odpoved pred ocami a ju nerozumie... dufam ze pred skuskamy zlepsi svoje vedomosti.
Mozes tu citaciu..meno opravit aj v tom premiestnenom citate... dakujem/
↑ vanok:
děkuji, opravila jsem citat. Řekla bych, že na hlavním webu je Laplace rozvoj uveden dost podrobně - tak nevím, čemu nerozumí.
Také doufám, že se kolega zlepší (není již po zkouškovém?) :-)