Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Ahoj měl bych dotaz proč u obou těhletěch příkladů mám použít levostrannou hypotézu? (mám totiž i výsledky, ale vůbec nevím proč ten člověk co to počítal použil u obou levostrannou hypotézu)
1)Firmy Bravo a Happy Day garantují zákazníkům minimálně 50-ti procentní obsah pomerančové šťávy v pomerančových nektarech. Laboratorními zkouškami byly v osmi náhodně vybraných vzorcích naměřeny hodnoty, uvedené v tab. 2.
2)Odborníci uvádějí, že mladí lidé méně čtou. Zatímco před deseti lety student gymnázia přečetl v průměru 30 knih ročně, měla by být tato hodnota v současné době významně nižší. Rozhodněte, zda mají odborníci pravdu, znáte-li údaje o počtu přečtených knih za rok. Ty poskytlo 13 náhodně vybraných studentů - viz tab. 1.
Děkuji předem za odpověď.

prosím prosím, poraďte mi někdo, hlavně u příkladu č. 1 nevím proč to má být levostranná hypotéza

↑ Stýv:
Bavíme se o příkladu číslo 1?
Takže, firmy Bravo a HD tvrděj, že minimum je 50% a já jim chci dokázat, že tomu tak neni. Že ty džusy šidě?

↑ Stýv:
Děkuji, ještě bych měl jeden dotaz, abych to pochopil pořádně. Kvůli kterému slovu nebo slovnímu spojení v tom zadání, nemůžu dokazovat to, že mají výrobci a pravdu a že ty jejich džusy mají opravdu těch 50% a víc?
Děkuji
↑ chelsea111: v tý části zadání, kterou jsi sem napsal, žádný takový slovo neni